Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Nevjerojatna manipulacija u Varaždinu

Maloljetnog 'ministra znanosti' uključili u političke igre oko smjene u bolnici

Alen Kišić, SDP Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Zbog lažnih optužbi i uključivanja maloljetnika u priču oko smjene ravnateljice Opće bolnice Varaždin Sanje Zember, posla bi mogla imati i Pravobraniteljica za djecu, ali i Državno odvjetništvo, te policija

Zbog političkih prepucavanja oko moguće smjene ravnateljice Opće bolnice Varaždin Sanje Zember i bizarnih manipulacija posla bi mogla imati i Pravobraniteljica za djecu, ali i Državno odvjetništvo, te policija.

Sve je počelo kad je 17-godišnji mladić (radi zaštite identiteta maloljetnika ne objavljujemo ime i prezime), mladi ministar znanosti i obrazovanja Dječjeg parlamenta Hrvatske, kako se potpisao u priopćenju za javnost, podržao smjenu ravnateljice i usput prozvao šefa varaždinskog HDZ-a Damira Habijana da cijeli slučaj želi ispolitizirati i za smjenu okriviti vladajuće stranke. "Kod takvih stvari ne smijemo biti vezani za stranku, kod takvih stvari moramo odlučivati svojom glavom i misliti što je najbolje za nešto, ovdje za bolnicu", napisao je mladić čije su priopćenje prenijeli lokalni portali.

No, ubrzo se javila predstavnica Dječjeg parlamenta i ogradila se od mladićeve izjave, poručivši da je Dječji parlament institucija ljubavi, mira i poštovanja koja se ne bavi se politikom, već djecu želi potaknuti na humanost, toleranciju i suradnju. Kad su ga novinari nazvali, počeo se braniti da su ga na priopćenje - nagovorili. Prvo nije želio reći tko, da bi idući dan poslao novo priopćenje potpisano i od strane njegova oca, u kojem tvrdi da mu je sadržaj onog prvog na telefon izdiktirao zamjenik župana i predsjednik gradske organizacije SDP-a Alen Kišić!

Lažni SMS-ovi

"Ne želim se više baviti takvim politikama gdje sam gospodinu Kišiću služio kao lutka na koncu, nego želim se posvetiti školi i imati djetinjstvo kao svi moji vršnjaci", piše tada mladić i moli nadležne institucije da ga "zaštite od bilo kakvih pritisaka i progona". Dožupan Kišić optužbe je odmah odbacio.

- Sve što je napisao je notorna laž i potpuno su mi neshvatljivi razlozi iz kojih to čini. Nikada tom mladiću nisam davao bilo kakva obećanja, niti ga obmanjivao u vezi dr. Zember ili bilo čega drugoga - ustvrdio je Kišić i najavio da će slučaj prijaviti državnom odvjetništvu. Oglasili su se i Čačićevi reformisti i izvijestili da će o tom neviđenom skandalu i uplitanju maloljetnika u političke obračune obavijestiti Pravobraniteljicu za djecu. I kad se priča počela stišavati, eto u petak novog preokreta. Mladi ministar objavio je da je zapravo bio žrtva - treće strane. Shvatio je, veli, da je sms poruke dobivao od osobe koja se lažno potpisivala Kišićevim imenom. Sad više nije ni siguran je li i osoba s kojom se telefonom čuo prije slanja prvog priopćenja uopće bio dožupan Kišić.

"Nakon primljenih poruka, koje su očito lažne zbog toga jer su telekomunikacijski stručnjaci objasnili da se preko online programa može lažirati broj i poslati poruka u tuđe ime, oblatio sam Alena Kišića, što mi nije bila namjera", napisao je skrušeno mladić na Facebooku. Ne zna, kaže, tko mu je slao lažne poruke. U subotu je gradski SDP održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj se i mladićev otac osobno ispričao Kišiću koji će u ponedjeljak povući tužbu za klevetu. I, nikome ništa!?