Izbornik
Naslovnica Vijesti
15 minuta im nije dovoljno

Maturant iz Slunja se izborio za pet minuta dulji odmor da đaci stignu po gablec

Učenici jedu gablec na velikom odmoru
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Srednjoškolcima nije dovoljno 15 minuta da stignu do dućana, kupe i nešto pojedu pa će od idućeg polugodišta nakon trećeg sata odmor trajati 20 minuta, i to zahvaljujući Leonu Dijaneževiću, ako pristane i Vijeće roditelja

Leon Dijanežević, maturant Srednje škole Slunj, budući tehničar za računalstvo isposlovao je da veliki odmor u toj školi za svih 264 učenika traje 20, a ne 15 minuta kao do sada.

- Istina, to je prva inicijativa nekog učenika u školi, ali bio sam uporan, imao sam argumente i moj je zahtjev nastavničko vijeće škole jednoglasno prihvatilo. Vjerujem da sam time potaknuo i druge da, ako imaju ideju koja će donijeti neke pozitivne pomake, učine sve da je i realiziraju – priča nam Leon.

Zasmetalo ga je to što za velikog odmora ne stignu kupiti i pojesti gablec prije početka idućeg sata.

Foto: Privatna arhiva
- Škola nema kantinu, već po jelo idemo u obližnju trgovinu. Kad nas 264 krene u kupovinu, na blagajni se stvori gužva i samo kupovina traje petnaestak minuta, gdje je još odlazak natrag u školu. Često prije idućeg školskog sata i ne stignemo pojesti. To nije problem samo meni, već i većini mojih kolega tako da sam se odlučio raspitati kako na zakonit način uvesti promjene. Doznao sam da u Državnom pedagoškom standardu stoji mogućnost da veliki odmor traje 15 ili 20 minuta pa sam napisao molbu i škola ju je odobrila. Molbi sam priložio i potpise kolega putnika s kojima sam razgovarao i proveo svojevrsnu anketu kako bismo vidjeli hoće li tko od putnika imati zbog toga problema s putovanjem i tko je za produženje velikog odmora. Ispalo je da problema neće biti, a 80 posto učenika podržalo je moju inicijativu – kazao nam je Leon.

Komunikativan i poduzetan učenik

Po tome bi, kazala je i ravnateljica Srednje škole Slunj Diana Cindrić, nastava završavala u 14 sati, a ne kao do sada u 13.55 sati, a odluka će se provoditi od idućeg polugodišta.

- Čestitala sam mu na ideji, ali i odlično odrađenoj pripremi. O tome odluku mora donijeti još i Vijeće roditelja, ali vjerujem da neće biti problema. On je vrlo komunikativan i poduzetan učenik, bio je i predsjednik Vijeća učenika i uvijek je na sastancima aktivan kada se rješavaju pitanja vezana uz učenike – dodala je ravnateljica D. Cindrić. Inače, njihova se škola nalazi u središtu Slunja, riječ je o lijepoj zgradi s kraja 19. stoljeća izgrađenoj za obrazovanje mladih gdje, zbog skučenosti, trenutno nema mogućnosti urediti i kantinu.

Inače, Leon u školu putuje iz Rakovice gdje i u slobodno vrijeme pomaže drugima. Član je DVD-a Rakovica, volontira za Crveni križ Slunj, predsjednik je Udruge mladih Općine Rakovica, te pripravnik HGSS-a.

- Nakon srednje ću na Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja. To je svojevrsna vatrogasna akademija, jer volim pomagati ljudima i biti koristan, posebno kada su u nevolji – dodao nam je Leon.