Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Niču dvije zgrade u Slavonskom Brodu

Mladim obiteljima grade stanove s jeftinim najmom da spriječe iseljavanje

Stanovi za mlade Slavonski Brod
Foto: Slavonski Brod
Natječaj za dodjelu stanova raspisat će se već početkom druge faze projekta, a ako odaziv bude dobar, izgradit će se četiri ili pet zgrada

Mlade obitelji na području Slavonskog Broda uskoro će imati još jednu mogućnost jednostavnijeg i povoljnijeg rješavanja svojega stambenog pitanja. Naime, uz projekt gradskih zemljišta na kojima će mlade obitelji imati pravo građenja obiteljskih kuća, Grad Slavonski Brod financirat će izgradnju dvije stambene zgrade u Ulici Vida Došena, kako bi im se omogućio i povoljan najam gradskih stanova.

- Natječaj za dodjelu stanova raspisat ćemo već početkom druge faze projekta, tako da će prvi stanari moći useliti odmah po završetku gradnje. Cilj je pomoći mladim obiteljima, koje sada plaćaju podstanarstvo tisuću ili dvije kuna, da već za nekoliko stotina kuna mjesečno dobiju kvalitetan privremeni smještaj u novim stanovima. Ima dovoljno prostora, pa ako odaziv bude dobar kao što očekujemo, izgradit ćemo četiri ili pet zgrada – kaže gradonačelnik Mirko Duspara.

Za mlađe od 45 godina

Radovi u sklopu prve faze ovog projekta, vrijedne oko 1,4 milijuna kuna, već su započeli. Ovom fazom predviđena je roh bau gradnja dviju stambenih zgrada, a predviđeni dovršetak radova je četiri mjeseca od početka. Svaka zgrada imat će po šest stanova, i to tri stana površine 47 četvornih metara te tri stana površine 58 četvornih metara, a pravo najma ostvarit će obitelji čiji članovi nisu stariji od 45 godina i koji nemaju u vlasništvu nekretninu na području RH. Cilj projekta je zaustaviti ili barem ublažiti tendenciju iseljavanja mladih obitelji, koje ne odlaze samo zbog nedostatka posla, nego i zato što nemaju mjesto za stanovanje. Kako doznajemo, inicijativa je naišla na povoljan odjek i interes među mladim obiteljima, koje smatraju da u ovakvim projektima budućnost modernog obiteljskog života.

- I suprug i ja smo zaposleni, a kako živimo tridesetak kilometara od grada, smatramo kako bi nam najam stana po povoljnim uvjetima bio isplativiji od svakodnevnih putovanja automobilom. Mislim da ćemo se prijaviti na natječaj – kazala nam je mještanka jednog sela u okolici Slavonskog Broda.