Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Od vlakića do sviralica

Moje eko drvene igračke žele djeca, roditelji i tete u vrtiću

Drvene igračke Tam-Tam koje izrađuje Zlatko Šebalj
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Zlatko Šebalj napravio je na tisuće igračaka. Opskrbljuje vrtiće, škole i igraonice, a izrađuje i igračke za djecu s posebnim potrebama

Zlatko Šebalj iz Rokovaca već osam godina bavi se izradom eko-etno igračaka. Riječ je o ručno izrađenim drvenim igračkama obojenim u vedre ekološke boje. Prvi vlakić za slaganje izradio je za unuku Veroniku koja danas već ima mali muzej. Primijetio je da se zainteresirala i tako je krenulo.

Otvorio je obrt kućne radinosti "Tam-tam" iz kojeg izlaze različiti tradicijski i suvremeni didaktički proizvodi kojima uveseljava mališane. Drvo je volio i dok je radio kao knjigovođa na željeznici. Kada je zbog bolesti otišao u mirovinu, u tome je pronašao novu strast. Na nedavnom sajmu u Slavonskom Brodu mališani su opsjedali njegov štand.

- Već šest godina dolazim na sajam. Roditelji mi često prilaze i govore kako igračke koje su davno kupili još uvijek u funkciji, što mi je najbolje priznanje. Izrada igračaka opušta me i smiruje, stalno sam u tome – kaže Šebalj i dodaje kako će u budućnosti ipak manje ići na sajmove, jer su mjesta skupa.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Potiču kreativnost i dugo traju

Ovaj majstor zlatnih ruku igračkama opskrbljuje vrtiće, škole i igraonice, a izrađuje i specijalne igračke za djecu s posebnim potrebama. Stručnjaci ih preporučuju zato što kod djece potiču kreativnost, a on u šali voli reći kako im je jedina "mana" to što dugo traju, a to nije dobro za proizvođače. Moderne tehnologije nisu mu konkurencija.

- Ne bojim se da će mi računala oteti publiku, moji su klijenti djeca do prvog razreda osnovne škole – smije se.

Igračke su rađene od čistog lipovog drveta s ekobojama na bazi vode, do sada ih je napravio na tisuće. U ponudi je više od 70 artikala, od vlakića, traktora i kamiona preko slagalica i sviralica do kolijevki, stolova i leptira. Šebalj se ovim poslom, kako sam kaže, ne bavi radi zarade nego iz zadovoljstva, a sretan je što je zanimanje sve veće.

- Sada i tete u vrtićima educiraju djecu i roditelje o prednostima drvenih igračaka. Poznato je, naime, da plastika kao materijal u sebi sadrži opasan i specifičan otrov. Nasuprot tome, moje su igračke zdrave, dugotrajne, tople i djeca ih rado prihvaćaju – zaključio je.