Ravnatelj Doma zdravlja Osijek:

Molit ćemo liječnike iz Srbije i BiH da dođu k nama raditi

Vijesti
Ravnatelj Doma zdravlja Osijek Miroslav Sikora Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Iz Doma zdravlja u KBC Osijek odlazi raditi osam liječnika, prosječna plaća zaposlenih u Domu zdravlja Osijek je 7500, a u bolnici mogu zaraditi i 2000 kuna više, plus dežurstva

Prije pet godina, na svako raspisano radno mjesto u ambulanti Doma zdravlja Osijek javilo bi se i po 15 liječnika. Na nedavni natječaj za ambulantu u Vuki i gorućim Beketincima odazvalo se samo njih troje-četvero, i to na oba oglasa. Čak osam obiteljskih liječnika iz Doma zdravlja Osijek, prema informacijama iz udruge KOHOM, prelazi u KBC Osijek. Dvoje je među njima, “umiruje” ravnatelj, bilo stalno zaposleno u Domu zdravlja, dok ih je šestero bilo na zamjeni zbog specijalizacija ili bolovanja.

– Upozoravali smo i prije da će to biti sve veći problem jer liječnika jednostavno nema i morat ćemo se boriti za njih. Bolnici smo nedavno opet uzeli dvije pedijatrice – navodi Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja. Rupe u ambulantama pokrivaju tzv. letećim liječnikom, a i on se nedavno odlučio za specijalizaciju pa su morali naći novoga.

Liječnika je u toj ustanovi sedamdesetak. Njih 30 posto su zaposlenici Doma zdravlja, ostalo su privatnici. Prosječna plaća zaposlenih je 7500 kuna, a u bolnici mogu zaraditi i 2000 kuna više, plus dežurstva. – Gotovo 600 liječnika opće prakse u Hrvatskoj, po procjenama, odlazi uskoro u mirovinu. Vrlo brzo ćemo moliti liječnike iz Srbije ili BiH da dođu raditi kod nas, čemu smo se odupirali – predviđa Sikora. A propisi i birokracija, ističe, ograničavaju ih u pokušajima da zadrže ili privuku kadar.

Dom zdravlja Osijek, dr. Mario Ćurković

Problem i s ginekolozima

– Izradili smo softver za stimulaciju naših zaposlenika, ali smo morali doslovce tražiti rupe u zakonu da nagradimo liječnika koji radi više – otkriva Sikora.

O odlasku, pak, ne razmišlja doc. dr. sc. Mario Ćurković, no nije mu lako jer mu dnevno na vrata pokuca sedamdesetak pacijenata.

– Naš je posao dosta težak jer nam dolaze pacijenti s tri-četiri problema, što je kao da imate tri-četiri pacijenta. Dvadeset pet posto mojih pacijenata starije je od 65 godina, svi imaju pet-šest dijagnoza, piju i po osam lijekova – kaže dr. Ćurković.

I papirologija oduzima vrijeme.

– Kolege odlaze jer smatraju da će u bolnici brže napredovati, obiteljska medicina im je kao tranzicija, a to nije dobro – ističe.

Dramatično je i s ginekolozima. Kada je dr. Miroslav Kramarić prije dvije godine otišao u mirovinu, bez ginekologa je ostalo oko 8000 pacijentica. Za njegovu su zamjenu dva-tri puta objavljivali natječaj. Oko 3000 pacijentica i danas je bez ginekologa

  • Avatar
    ntblzg 15. Veljača 2017. u 18:47 Zašto mislite da bi Vam netko iz Srbija ili BiH došao raditi? Pa doktori dobro znaju tko je kakav poslodavac i ne pada im na pamet dolaziti raditi za ove novce Vama, malo više će se namučiti, položiti ispite i ići tamo gdje cijene doktore i tako ih i plaćaju. Vi mislite da se ne zna o Vašim eskapadama o čušćenju WC i ostalim "idejama". Radije se potruditi privući hrvatske doktore, ali za to treba smanjiti ego i prestati biti šminker bez pokrića.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje