Izbornik
Naslovnica Vijesti
Primljeni prvi korisnici

Na fizikalne i psihosocijalne terapije u prvi Dom veterana

Dom hrvatskih branitelja u Lipiku
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Lipički je dom trenutno jedina ustanova takve vrste u Hrvatskoj, no ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će se u doglednom vremenu otvoriti još četiri

Prvi Dom hrvatskih veterana u Lipiku ovih je dana primio prve korisnike. Dočekao ih je moderan i funkcionalan prostor s 36 dvokrevetnih i jednokrevetnih soba, teretanom, restoranom, blagovaonicom, multifunkcionalnom dvoranom te manjim dvoranama za sastanke, opuštanja i terapije, opremljen na način da u potpunosti zadovoljava potrebe osoba s  invaliditetom., u kojoj je veteranima na raspolaganju stajati sva potrebna medicinska i rehabilitacijska skrb.

- Dom je namijenjen prvenstveno braniteljima s različitim zdravstvenim tegobama. Zamišljeno je da u njemu provode u jednom boravku do maksimalno tri tjedna na fizikalnim i psihosocijalnim terapijama – kaže ravnatelj doma Zvonimir Kalčik.

U domu trenutno radi 12 ljudi koji brinu o veteranima, no broj zaposlenih uskoro bi se mogao udvostručiti. Lipički je dom trenutno jedina ustanova takve vrste u Hrvatskoj, no ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će se u doglednom vremenu otvoriti još četiri. Riječ je o projektu vrijednom više od 20 milijuna eura.

- Objekt je u fazi ustrojavanja, pa nismo odmah krenuli s punim kapacitetom. S vremenom ćemo prepoznavati i uklanjati eventualne manjkavosti u funkcioniranju ustanove – rekao je ministar Medved. Branitelji će u dom dolaziti bez liječničke uputnice, ali morat će priložiti medicinsku dokumentaciju. Za boravka u ustanovi moći će korstiti i bazen Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku.

- Terapije su dobre, a s osobljem sam prezadovoljan. Svi su mladi i raspoloženi za rad - rekao je korisnik Marijan Almaš, hrvatski ratni vojni invalid iz Vinkovaca.