Izbornik
Naslovnica Vijesti
Javila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Na Satu povijesti u Vukovaru videolinkom sudjelovali učenici iz 24 grada

Na satu povijesti u Vukovaru videolinkom sudjelovali učenici iz 24 grada
Foto: Branimir Bradarić
Sat povijesti s ciljem promicanja istine o Domovinskome ratu Agencija za odgoj i obrazovanje i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića organiziraju već sedmu godinu zaredom

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održan je Sat povijesti. Ovogodišnja tema sata, na kojem su putem videokonferenciji sudjelovali učenici osmih razreda iz 24 hrvatska grada, bila je "25 godina bitke za Vukovar – na temeljima povijesti gradimo našu budućnost".

- Ovim projektom želimo učenike osmih razreda diljem hrvatske podsjetiti na slavne dane obrane Vukovara i domovine Hrvatske. Povijest je učiteljica života, a na nama je da branimo i ističemo vrijednosti borbe za samostalnu i suverenu Domovinu. Za nas je ovaj projekt vrlo važan jer želimo da naši učenici osjete zajedništvo s cijelom Hrvatskom. To je ono što Vukovaru u ovim teškim danima, ali i danima ponosa svakako treba, rekla je ravnateljica škole Lidija Miletić dodajući kako žele da 25 godina nakon Bitke za Vukovar okrenuti se prema budućnosti.

Promoviraju poruke budućnosti

Istaknula je kako žele reći da nastavnici i učenici vide bolju budućnost za Hrvatsku te da su oni njezina budućnost. Na satu povijesti, putem videokonferencijske veze, učenicima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: Branimir Bradarić

-Sjećanje na 18. studeni 1991. jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti. I danas, nakon 25 godina, ispunjava ponosom na sve branitelje, ali i tugom zbog svih stanovnika i branitelja koji su izgubili svoje živote. Odgovornost nas odraslih je da naša djeca razumiju povijest kako bi mogli stvarati budućnost i zato zahvaljujem svima koji su pokrenuli ovaj projekt - rekla je predsjednica dodavši kako je obveza svih državnika svijeta raditi na tome da djeca žive i rastu u sretnijoj budućnosti, rekla je Grabar Kitarović.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković rekla je ovom prilikom kako Agencija i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića već sedam godina organiziraju Sat povijesti s ciljem promicanja istine o Domovinskome ratu na način da učenici svojim radovima promoviraju poruke budućnosti Hrvatske na temeljima Vukovara koji je simbol stradanja, ali i nade, ponosa, uspjeha i budućnosti.