Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zlatko Pinjuh zaprimio anonimnu dojavu

Načelnik Čeminca prozvao Belje da su po njivi 'posijali' 10 tona plastike

Načelnik općine Čeminac optužio Belje za nezakonito zbrinjavanje otpada
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Iz Belja to poriču, a navode kako su zbog snijega bili primorani privremeno odložiti otpad iz staklenika na jednu od svojih parcela, dok ga ne budu mogli odvesti

- Tvrtka Belje zasijala je, po našoj procjeni, deset tona plastike po polju na potezu od Mitrovca prema Kneževim Vinogradima. Odložili su još na jednoj gomili između 50 i 60 tona plastike. Riječ je o otpadu iz staklenika rajčica na području Mitvara – ustvrdio je to Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca. Zaprimili su, rekao je, najprije anonimnu dojavu "o incidentu". Uzorke je potom uzeo komunalni redar te alarmirao Ministarstvo zaštite okoliša pa su na teren izapli jučer, kaže, i inspektori.

- Žao mi je što nam se ovako vraća velika gostoljubivost prema investicijama – rekao je načelnik. Zahtijevat će od Belja da im se ubuduće, dodao je, dopusti nadzor nad zbrinjavanjem otpada iz njihovih objekata u Čemincu.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Posjeduju valjanu dokumentaciju

- Iz staklenika, gdje se rajčica proizvodi na četiri i pol hektra, svake godine se izmjesti oko 64.000 biljaka, koje su teške oko 10 kilograma, zajedno s plastikom na njima. To je gotovo tisuću tona otpada godišnje – istaknuo je on.

Iz Belja su se oglasili priopćenjem.

- U proizvodnji rajčica se služimo malim plastičnim lukovima i vezivom za potporu biljaka, koje su tijekom cijele sezone uklanjani i zbrinjavani putem ovlaštenih zbrinjavatelja otpada. Prilikom završnog čišćenja staklenika došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta i nismo bili u mogućnosti odvesti sve količine biljnih ostataka kod zbrinjavatelja, te smo dio privremeno odložili na jednu od naših parcela - stoji u priopćenju iz Uprave Belja. Kad se vrijeme poboljša, zaključuju, "navedena biljna masa bit će adekvatno zbrinuta kao i svih proteklih godina", o čemu posjeduju, ističu, i valjanu dokumentaciju.