Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Poduzetnici pisali predsjednici, Saboru i Vladi

'Najavljuje li stanje u gospodarstvu Vukovara krah grada heroja?'

Borovo
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Vukovarski poduzetnici, potpisani kao Inicijativni odbor za predlaganje i provedbu mjera za poboljšanje položaja vukovarskog gospodarstva, obratili su se predsjednici RH te predsjednicima Sabora i Vlade RH u kojem ukazuju na teško stanje u vukovarskom gospodarstvu. U pismu se pitaju najavljuje li stanje u gospodarstvu grada Vukovara krah grada Vukovara, kao što su štrajkovi u Borovu najavili krah Jugoslavije.

- Stanje gospodarstva Grada krajnje je ozbiljno, čak dramatično i traži odgovore na mnoga pitanja. Tako se pitamo, je li obnova i razvoj grada Vukovara od interesa  Republike Hrvatske? Načelno jeste, ali u stvarnosti to je upitno.  Zašto? Zato što su u razdoblju od mirne reintegracije do danas nisu učinjeni  značajni napori na obnovi i razvoju gospodarstva grada Vukovara. Obnova stambenih objekata i infrastrukture nije bila dovoljna za revitalizaciju Grada. Ovakva konstatacija temelji se na činjenici da je stvarni broje trgovačkih društava i obrta manji za više od 50% u odnosu na predratno razdoblje, broj zaposlenika u proizvodnim u uslužnim djelatnostima je na desetini predratnog broja, visina plaća je daleko ispod prosjeka plaća u Republici Hrvatskoj - stoji u pismu.

 Navode i kako su i ostali ekonomski pokazatelji porazni, da Grad gospodarski propada te da je pitanje vremena kada će potpuno propasti. Prema navodima iz pisma stvarno stanje u gradu odgovara krilatici  "izvana gladac, a iznutra jadac!".

Podsjećaju i kako na ovakvo stanje u gradu upozoravaju već duže vrijeme kao i da predlažu mjere za poboljšanje položaja i poticanje razvoja gospodarstva što je preduvjet za očuvanje Grada heroja, njegov opstanak i daljnji prosperitet. Predložene mjere imaju za cilj očuvati postojeću razinu gospodarskih aktivnosti i otvoriti razvoj i rast gospodarstva sa zadaćom povećanja zaposlenosti za najmanje 5000 radnika do 2027. godine.

Nisu se očitovali na zahtjeve

Predložene mjere usmjerene su na povećanje izdvajanje iz proračuna na  200 milijuna kuna godišnje u  Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara  za razdoblje od 10 godina u pravcu  stvaranje uvjeta za zadržavanje postojeće razine poslovnih aktivnosti i zaposlenosti kroz razne programe. Između ostaloga predlažu sufinanciranje projekata za jačanje trajnih obrtnih sredstava u svrhu financijske konsolidacije vukovarskih tvrtki, reprogramiranje postojećih kredita vukovarskih poduzetnika, uvođenje moratorija za otplatu kredita za razdoblje do 3 godine i smanjivanje kamatne stope kroz direktan aranžman HBOR-a, sufinanciranje projekata izvršenih investicijskih ulaganja  u objekte, opremu i trajna obrtna sredstva do konca 2016. godine, sufinanciranja plaća postojećih zaposlenika do prosječne plaće u RH.

Predlažu i mjere za širenje i  razvoj postojećih tvrtki i osnivanja novih tvrtki kroz programe sufinanciranja novih  razvojnih projekata usmjerenih na ulaganje u objekte, opremu i trajna obrtna  sredstva, sufinanciranje plaća  zaposlenika po novim razvojnim projektima do prosječne plaće u RH, utvrđivanje povoljne kreditne linije HBOR-a za kreditiranje novih razvojnih projekata s rokom otplate do 20 godina, počekom do 5 godina i kamatnom stopom do 2% i sustava  jamstva  HAMAG-Bicro-a za  podršku u dobivanju poduzetničkih kredita koje odobrava HBOR, a  za potrebe privatnog gospodarstva grada Vukovar, stvaranje uvjeta za više vrednovanje tvrtki grada Vukovara prilikom rangiranja tvrtki koje sudjeluju u natječajima za bespovratne potpore iz EU fondova, obvezu tvrtki u vlasništvu države da moraju preuzeti obvezu osnivanja  izdvojenih jedinica – pogona u gradu Vukovaru u sklopu svojih razvojnih program…

- U razdoblju od ožujka do rujna ove godine, inicijativni odbor je obavijestio hrvatsku javnost i uputio je poziv predstavnicima hrvatske izvršne vlasti za prihvaćanje inicijative za poduzimanje predloženih mjera za poboljšanje položaja gospodarstva grada Vukovara. Članovi izvršne vlasti kojima se obratio Inicijativni odbor, nisu se očitovali na zahtjeve istog niti odgovorili  na  prijedloge za početak dijaloga o traženju načina za pomoć vukovarskom gospodarstvu. Ovim otvorenim pismom želimo upozoriti hrvatsku javnost i sve čimbenike izvršne vlastina na neosjetljivost istih  prema zahtjevima poduzetnika u cilju rješavanja poteškoća koje postoje u gospodarstvu Grada heroja i  na sva upozorenja gospodarstvenika  Grada - zaključuje se u otvorenom pismu vukovarskih poduzetnika.