Izbornik
Naslovnica Vijesti
Velika obljetnica

Nautik Radio Kaštela proslavio 25. rođendan

Radio Kaštela
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Radio Kaštela osnovao je Grad Kaštela 1991., a nekadašnji voditelj programa Jozo Cikojević prisjetio se emotivno najteže emisije - one u kojoj je ugostio Kemala Montena

Veselo i živo bilo je na rođendanskom slavlju Nautik Radio Kaštela, koji je napunio 25 godina. Okupila se stara ekipa koja je 1. rujna 1991. započela emitiranje, kao i sadašnja koja još uvijek kormilari brodom “Krugovala Kaštela”, kako se ovaj po mnogočemu specifičan radio volio nazivati na samim počecima. – Grad Kaštela osnovao je Radio Kaštela 1991. i mobilizirao nas da radimo te prve ratne godine – prisjetio se Jozo Cikojević, nekadašnji voditelj programa, koji je u vrijeme uzbuna i napada na Split informirao ljude u skloništima. Nikada neće zaboraviti “osvajanje radija” koje se dogodilo par mjeseci nakon osnutka. – Došao čovjek i rekao “Dobar dan, ruke uvis”. Iza njega momci, njih 10-ak, opasani dinamitom, koji su sudjelovali u obrani. Bili su nezadovoljni što su se puške prodavale, umjesto da su se dijelile. Ja sam bio zarobljen nekoliko sati, pročitali su proglas i tražili razgovor s Dragom Krpinom. Nije lako biti zarobljen, ali sve se dobro završilo – kaže Jozo.

Pokrivali cijelu srednju Dalmaciju

Emotivno najteža mu je emisija bila kada je ugostio Kemala Montena. – Došao je iz okupiranog Sarajeva odmah na radio, jadan, mršav, ispaćen, a emisija je trajala četiri sata. Zvalo je na stotine ljudi – sjeća se Cikojević zlatnog doba Radio Kaštela. Prvi direktor Tonči Katalinić dodaje kako je sredinom 90-ih zapošljavao 18 ljudi, slušanost je pokrivala cijelu srednju Dalmaciju. Glavni urednik legendarni Ivan Sedlar mogao je jednim telefonskim pozivom u program dobiti političara kojega bi poželio, kao i bilo koju estradnu zvijezdu.

– Organizirali smo nekoliko godina humanitarne koncerte. Ja volim svoj radio s 20-ak najzvučnijih imena hrvatske estrade. U to vrijeme nismo mogli primiti sve koji su željeli pjevati za nas – prisjeća se Katalinić koji je trasirao “domaći radio” koji ni do danas nije promijenio koncept. – Osim što pokrivamo sve događaje na području Kaštela, veliku pozornost posvećujemo djeci i sportskim klubovima – kaže Ivona Smoljić, direktorica Nautik Radio Kaštela.