Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Bračni par se otrovao gljivama, stručnjak upozorava:

'Ne berite gljive koje ne poznajete, poslikajte mobitelom i potražite savjet'

Gljive
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Damir Malizan, predsjednik Gljivarskog društva Karlovac, kaže kako se gljivu može poslikati mobitelom i odmah potražiti savjet, nema potrebe riskirati

Sezona je branja gljiva pa su šume diljem Hrvatske pune berača koji se nerijetko i na društvenim mrežama hvale onim što su ubrali. Najčešće su na slikama vrganji i sunčanice koje berači dobro poznaju.

No, ima i slučajeva da berači po ove šumske plodove kreću u šume koje nedovoljno poznaju pa su članovi HGSS-a nedjelju poslijepodne proveli u potrazi za 68-godišnjim beračem gljiva koji se izgubio u šumi kod Bosiljeva.

Zabilježen je i jedan slučaj trovanja gljivama. Bračni par iz Karlovca nakon pojedenih sunčanica, među kojima je bila i jedna gljiva koja je uvelike ličila na sunčanicu, završili su u Općoj bolnici nakon grčeva u želucu i probavnih smetnji. Na sreću, riječ je o lakšem slučaju, a bračni se par oporavlja. No Damir Malizan, predsjednik Gljivarskog društva Karlovac, upozorava da se beru samo one gljive koje su beračima dobro poznate.

Nisu dobre za ljude, ali jesu za životinje

- Već godinama nisam čuo za slučaj trovanja gljivama u Karlovcu ili negdje drugdje pa tako nisam upućenim niti u ovaj slučaj, jer je vjerojatno riječ o blagom obliku. Zato je uvijek dobro upozoriti ljude da ne diraju gljive koje im nisu dobro poznate. Ne berite ih, ali ih i ne šutajte i ne uništavajte ih po šumama, što često viđamo. Ako nisu dobre vama, životinje će ih sigurno pojesti. Često dobre i jestive gljive budu bačene i pogažene jer ih berači nisu prepoznali, a životinjama, koje mogu jesti i otrovne gljive, sve će to dobro doći – kazao je Damir Malizan.

Danas je, dodaje, moguće gljivu mobitelom poslikati i odmah potražiti savjet, nema potrebe riskirati. U karlovačkoj Gradskoj knjižnici u tijeku je obilježavanje Gljivarskog tjedna, a inače, svakog ponedjeljka u Gljivarskom savezu u Gundulićevoj ulici, napominje Malizan, mogu se dobiti savjeti o gljivama.

- Imali smo i predavanje baš na te mu gljiva koje su slične nekim poznatim gljivama pa je bilo riječi o i sunčanicama, i gljivama sličnim njima te kako ih prepoznati – dodaje Malizan.