Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ivan Penava kontra Andreja Plenkovića

'Nismo čuli da se otvaraju radna mjesta, a najgore je što ostajemo bez mladih'

Ivan Penava Andrej Plenković
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
I dalje izostaju konkretni potezi, zakoni, poticaji ali zato i dalje Vukovarci i Slavonci odlaze trbuhom za kruhom i napuštaju svoje domove

Kada je 17. studenoga prošle godine u Vukovaru održana sjednica Vlade RH, mogla su se čuti brojna očekivanja o nekim konkretnim koracima i aktivnostima koje će vrh države poduzeti kako bi se stanje u Vukovaru i na istoku Hrvatske popravilo. Prošlo je od tada više od sedam mjeseci, a osim mrtvoga slova na papiru i lijepih riječi ništa nije napravljeno. I dalje izostaju konkretni potezi, zakoni, poticaji, ali zato i dalje Vukovarci i Slavonci odlaze trbuhom za kruhom i napuštaju svoje domove. Vide to i obični građani koji polako, ali sigurno uviđaju da su stjerani uza zid i da više nemaju kamo. Potvrdio je to i sam gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kada je, komentirajući obećanja od 17. studenoga 2016. godine, rekao kako je bilo puno riječi, ali i da se na terenu zapravo ništa nije promijenilo.

- To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste. Nismo čuli da se otvara radna mjesta. Nadam se što hitnijim rješenjima jer me strah da će brojke biti poražavajuće. Najgore što ćemo ostati bez sve više mladih - rekao je Penava govoreći kako i dalje nema odgovora iz Zagreba na zahtjeve potencijalnih ulagača za dodjelu većih količina drvne mase s kojima bi otvorili više stotina radnih mjesta.

Na ovaj način Penava je indirektno kritizirao i samoga premijera Andreja Plenkovića i njegovu Vladu, ali i svoga stranačkoga predsjednika. Upravo to je jedna velika novost u politici. Naime, do sada se nisu mogle čuti kritike gradonačelnika ili župana upućene na adresu svojih stranačkih lidera. Kritika je postojala, ali uvijek protiv suprotne opcije. Penava se ne libi reći što misli, a pritom ne štedi niti HDZ-ove ministre pa ni samoga Plenkovića.

- Penavu se može voljeti ili ne, glasovati za njega ili ne, ali se mora poštovati. Čovjek kaže ono što mi svi vidimo i čemu smo svi svjedoci. I to je jedan od razloga zašto je uvjerljivo dobio na prošlim izborima - rekli su nam građani upitani da prokomentiraju najnovije istupe Penave.   

Sve to što prvi čovjek Vukovara kaže vjerojatno se Plenkoviću i ekipi oko njega ne sviđa previše, ali mu ne može previše prigovoriti jer je i sam svjestan da je to istina. Uz to Penava je prošlim izborima osvojio 62 posto glasova u prvom krugu izbora za gradonačelnika Vukovara.