Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
HNK Osijek

Nives Celzijus: Konj i ja sporedni smo akteri predstave

Konferencija za medije povodom nadolazeće dramske predstave Vitez slavonske ravni
1/7
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ambicioznu produkciju “Viteza slavonske ravni” u osječkom kazalištu režira Dražen Ferenčina, koji potpisuje i pjesmu za Nives

- Jako mi je neprijatno govoriti jer smo konj (pravi, nap.a.) i ja najsporedniji akteri predstave pa ima kompetentnijih ljudi da bilo što komentiraju – započela je, skromno, Nives Celzijus pred hrpom novinara na najavi dramske premijere "Viteza slavonske ravni" u HNK Osijek. Upravo zbog njezina gostovanja, predstava po romanu Marije Jurić Zagorke podigla je prašinu u javnosti. Nives Celzijus uskočit će u ulogu pjevačice na dvoru grofa Pejačevića i otpjevati jednu pjesmu na premijeri u petak. Suradnja je dogovorena iznenada i brzinski, u samo dva tjedna, kada je predstava praktički već bila zgotovljena.

- Predivno mi je to iskustvo, potpuno drukčije od svega što sam radila i drago mi je da me kulturna elita pozvala i prihvatila i moj lik i moje djelo i da će me to dodatno oplemeniti i upotpuniti – zahvalila je ona. A u pozadini je svega, odmah je razjasnila, cilj da se "maksimalno popularizira kazalište".

-Imamo sreće da publika dolazi u osječko kazalište i voli predstave, ali potrebno je u danšnje vrijeme posegnuti za medijskim trikovima kako bi i oni koji kazalište smatraju preozbiljnim, pa možda i dosadnim, shvatili da ono može biti itekako zanimljivo – poručila je. Ipak, dežurnim "dušebrižnicima" koji su možda pomislili kako Nives mijenja karijeru, jasno je poručila - ne vidi se trajno na kazališnim daskama.

Cijeni glumačku profesiju

- Znam koje su mi mogućnosti i što sam u stanju napraviti, i ne bih htjela svojim pojavljivanjem omalovažiti rad i školovanje glumaca koji godinama rade da bi bili tu gdje jesu. Prihvatila sam ovu ulogicu jer mi je bila dovoljno bliska – kazala je.

A Nives će na osječkoj pozornici zaigrati, kako je to sročio intendat Božidar Šnajder, upravo - sebe.

- Što znači sebe? Pjeva u predstavi. Glumci su ju prihvatili, klima je odlična i ne treba praviti senzaciju – započeo je Šnajder. Intendant je u startu žestoko "opleo po novinarima".

-Ako ste došli samo da slikate Nives Celzijus, a ne zbog, primjerice, silnih nagrada koje je kazalište kupi, niste dobronamjerni – poručio je.

- Mislio sam da ona "para oblacima" i ne vidi nikoga, osim svoga izgleda. Promijenio sam mišljenje, Nives itekako cijelni glumačku profesiju i točno zna svoje mjesto. To je vrlo korektno i pošteno. Razbit ćemo neke fame i o umjetnosti i o Nives kao osobi – dodao je on.

Neće igrati na svim predstavama

Njezinu nastupnu pjesmu potpisuje sam redatelj Dražen Ferenčina. Osmišljena je tako da ju mogu izvoditi različiti akteri pa se time postiže i efekt iznenađenja.

-Nives neće igrati u svim predstavama. Za tri mjeseca možda angažiramo još nekoga poznatoga, tko zna. Nikada ne bih doveo u kazalište nekoga da bude sam sebi svrhom, a da se ne uklapa u predstavu – poručio je Šnajder.

A na pozornicu će u petak izaći gotovo cijeli osječki dramski ansambl.

- Najveća mi je to, organizacijski, predstava dosad, tu su i plesna trupa, orkestar, pritehnika, konj – naveo je redatelj Ferenčina.

Zagorka bi kao pisac bila idealna, nastavio je, za današnje sapunice pa se i u predstavi koketiralo s tim žanrom. Radnja se zbiva u 18. stoljeću, ali nije teško "povući paralelu između odnosa bečkog dvora i novije politike prema Osijeku.

- Ni današnji političari nemaju osjećaj i povezanost s realnim životom – rekao je.

Osječki kazalištarci ne skrivaju – očekuju nove nagrade!