Izbornik
Naslovnica Vijesti
Pri kraju postupak zaštite izvornosti

Obrana od loših proizvoda iz Kine: Slavonci žele brendirati svoj med

pčele
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pčelari iz pet slavonskih županija uspješno privode kraju realizaciju svog projekta zaštite izvornosti domaćeg slavonskog meda

Bila bi to svojevrsna brana od agresivnih trgovaca koji police trgovačkih lanaca pune jeftinim, ali nekvalitetnim medom iz uvoza, koji se zahvaljujući nedorečenom pravilniku o deklaracijama protura kao hrvatski. Procedura pokrenuta prije tri godine na nacionalnoj je razini završena, a preostalo je još da se oznaka izvornosti potvrdi i u Europskoj uniji. Inicijativa je pokrenuta u Virovitici, a sve županije podržale su je s po 30 tisuća kuna.

- Iz Bruxellesa su odmah odgovorili na naš zahtjev. Nastojimo što je više moguće ubrzati proceduru, ali oznaka izvornosti ne može se dobiti preko noći. Oni su zatražili nadopunu dokumentacije, a mi smo okupili ekipu koja nam pomaže u postupku izrade – kaže Stjepan Aračić, predsjednik Pčelarske udruge Zrinski i član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza.

Do kraja ovog mjeseca slavonski će pčelari u sjedište Europske unije poslati dodatnu dokumentaciju, a konačan odgovor i potvrdu svog prijedloga očekuju da početka sezone godišnjih odmora. Domaći proizvođači dodatnu bi zaštitu i promidžbu trebali dobiti i izradom jedinstvene staklenke za med s logom HPS-a. Zaštitom i brendiranjem meda ujedno se želi stati na kraj prekomjernom uvozu nekvalitetnog meda iz Kine.

Za početak zaštita pet vrsta meda

Lani je uvezeno više od 1.000 tona meda nepoznatog podrijetla i kvalitete koji se na tržište stavlja pomiješan s domaćim, iako se u Hrvatskoj proizvodi 50 posto više meda od naših potreba. Donošenjem odluke Europske komisije prestat će važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita slavonskog meda, a naziv proizvoda postat će zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu EU. Za početak će oznakom izvornosti zaštititi pet vrsta meda – bagremov, lipin, kestenov, repičin i suncokretov.

- Naš je med kvalitetan, cijenjen i priznat u Europi, ali što to vrijedi kada na tržištu vlada velika zavrzlama s puno gluposti. Na policama stoje mješavine s 90 posto kineskog i samo 5 posto hrvatskog meda, a na deklaracijama piše da je europski. Kada dobijemo certifikat, u teglicu s našom oznakom moći će se staviti samo med koji je proizveden i zapakiran u Slavoniji – istaknuo je Aračić.