Izbornik
Naslovnica Vijesti
Proljeće u Zoološkom vrtu u Osijeku

Očekuje se prinova deve, okotilo se četvero muflona i prvi merkati u 11 godina

Proljeće u osječkom Zoološkom vrtu
1/10
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ptice bi mogle propustiti sezonu gniježđenja jer su odlukom Ministarstva još uvijek sve zatvorene zbog straha od ptičje gripe

Mali merkati ugledali su nedavno svijet u Zoološkom vrtu u Osijeku, a prva je to njihova mladunčad u Slavoniji, otkako su im prve jedinke stigle još prije 11 godina. Na svijet ih je donijela ženka koja je lani "doselila" iz ZOO-vrta u Pečuhu.

- Ne znamo koliko mladih ima, dvoje je provirilo, ali čujemo da ih ima još. Rođeni su u prvim danima ožujka. Ženka se zavukla u prirodno brdo koje smo joj napravili u zatvorenome, od bala sijena i PVC cijevi ispod, i tamo se okotila. Još se sami ne hrane, ne smijemo kopati i tražiti ih, da ih majka ne bi odbacila. Merkati su specifični po hijerarhiji i nemilosrdni su u tome. Mladunčad se ne smije dirati sve dok ih majka ne izvede i pokaže cijelome svijetu. Zaštitili smo ih stiroporom i uopće im se ne smije prići – priča zoologinja Tatjana Šalika Todorović. Ženka će ih izvesti oko 50. dana, a do tada će, taman se poklopilo, biti gotova i nova atraktivna nastamba za merkate.

- Gradimo tunel za posjetitelje koji vodi do sredine vanjske nastambe, a na kraju je staklena kupola pa će doslovce moći izroniti usred nastambe među merkate – opisuje ona.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Nove nastambe za vidre

A na mjestu njihove "stare" nastambe, gradi se dom za nove stanare – vidre, kojih u Osijeku nije bilo od rata. Očekuje ih se u svibnju.

- Riječ je o azijskim patuljastim vidrama, mužjaku i ženki, a stižu iz dva različita ZOO-a iz Češke pa nisu genetski povezani. Patuljaste su vidre vrlo atraktivne jer su dnevne životinje, dok su ove druge noćne – navodi.

Proljetno je pospremanje u ZOO-u u punom jeku, gotovo su sve životinje vani, a sve je više i prinova. Majkom će uskoro postati i deva, a okotilo se već četvero muflona. Jedino bi ptice, nažalost, mogle propustiti sezonu gniježđenja i ostati bez mladih jer su još uvijek, odlukom ministarstva, zatvorene zbog bojazni od ptičje gripe.

- Žao mi ih je, ali bolje i tako, nego da se dogodi slučaj Sarajeva pa da ih se mora eutanizirati – zaključuje.