Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ekološka krema Hrvatske

Od pametnih spremnika za smeće do ekološke božićne jele

Slaven Dobrović i Violeta Pranjić učiteljica iz škole Gotalovo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Spremnici za smeće Bigbelly, koje koristi koprivnička tvrtka Komunalac, povezani su mobilnom mrežom, a koriste Sunčevu energiju preko solarnih ploča pa nude mogućnost ugradnje Wifi Hotspota

Bigbelly... Zvuči kao lik iz crtića ili stripa, a zapravo se radi o – spremniku za smeće. Koprivnička tvrtka Komunalac nabavila je dva spremnika Bigbelly i Bigbelly Smart. Spremnici su “pametni”, povezani su mobilnom mrežom, a koriste Sunčevu energiju preko solarnih ploča, pa nude i mogućnost ugradnje Wifi Hotspota, senzora za mjerenje buke, pješačkog prometa i zagađenja zraka. Građanima pokazuju informacije o stanju i popunjenosti kapaciteta te Komunalcu smanjuje troškove.

Zahvaljujući i tim spremnicima, Komunalac je osvojio nagradu Ministarstva zaštite okoliša i prirode za 2016. za tvrtke sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja. Nagrade su uručene jučer na svečanosti u HAZU u Zagrebu. Za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nagrađeni su Grad Prelog i općine Donji Kraljevec, Goričan, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području donjeg Međimurja, gdje tvrtka Pre-kom provodi “Zero waste” strategiju.

Cijelo selo skuplja stari papir

Priznanja su pak dobili općina Semeljci iz Osječko-baranjske županije i grad Novska. Nagradu za doprinos udruga primio je Zagrebački speleološki savez za projekt “Čisto podzemlje”, a priznanja su uručena Ekološkoj udruzi Krka iz Knina za “Eko knjižnicu igračaka” i Udruzi Žmergo iz Opatije za projekt “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”. Za razvoj sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu nagradu je primila Violeta Pranjić, učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Gotalovo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Već 15 godina skupljamo stari papir, a u akciju se uključuje cijelo selo Gotalovo s tristotinjak stanovnika. Skupljamo i čepove od boca i baterije, izrađujemo ekološku božićnu jelu od podmetača za jaja, javljamo se na literarne i likovne natječaje... – nabraja V. Pranjić. Planiraju podići i plastenik u kojem bi uzgajali starinske sorte povrća. Jučer su u HAZU uručena i priznanja Ireni Tišljar, profesorici u Gimnaziji dr. I. Kranjčeva u Đurđevcu, te Valentini Jugović, učiteljici u  OŠ J. Kozarca u općini Lipovljani u Sisačko-moslavačkoj županiji.