Izbornik
Naslovnica Vijesti
7 Mostovih jamstava

Općine, gradovi i županije otpustit će 4000 zaposlenika

Božo Petrov i Ivan Kovačić
Foto: Tomislav Miletić
Od sedam predizbornih jamstava Most je s HDZ-om dogovorio provedbu odmah njih pet među kojima je i ono o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi

Nakon konstituiranja Sabora u petak na dnevni će red i sedam Mostovih jamstava o kojima su Most i HDZ postigli dogovor u postizbornim pregovorima. Dva jamstva, ona o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu te smanjenju RTV pristojbe sa 80 na 65 kuna, bit će donesena s odgodom, dok bi se preostalih pet jamstava trebalo izglasati što prije, vjerojatno za tjedan dana. Jedno od jamstava tiče se i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Naime, izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi Most želi masu plaća za zaposlenike u općinskim, gradskim i županijskim upravama smanjiti na najviše 15 posto njihovih prihoda.

Ukidanje poreza na tvrtku

Tko to ne poštuje, neće moći donijeti proračun, a to znači nove izbore. Savjetnik u Udruzi gradova Dario Runtić kaže da bi to značilo smanjenje broja zaposlenih kojih je sad oko 13.000 u jedinicama lokalne uprave za trećinu, odnosno oko 4000.

Jedno od jamstava jest i ukidanje poreza na tvrtku, koji je prihod jedinica lokalne samouprave koje bi bez tog poreza ostale bez 200 milijuna kuna prihoda godišnje.