Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
DRŽAVNO NATJECANJE U ORANJU

Čija je brazda bila najbolja

Državno prvenstvo u oranju
1/10
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U Kupinečkom Kraljevcu okupilo se 30 orača iz 15 županija, a svoje brazde najbolje su otvorili, naorali, razorali te s parcele najbolje ulazili i izlazili Radivoj Rekić i Zoran Piskač

Nema kruha i kolača, bez dobrih orača, tako glasi stih iz neslužbene himne hrvatskih natjecatelja u oranju, koji se nakon županijskih natjecanja okupe i na državnom, s kojeg pobjednici Hrvatsku predstavljaju na Svjetskom prvenstvu u oranju. Ove kišne subote 30 orača iz 15 županija odmjerilo je snage na 15. Natjecanju u oranju, a u Kupinečkom Kraljevcu pokrovitelj mu je bio Grad Zagreb. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, nije se sramio ponoviti da je on dijete sa sela koja zna što su poljoprivreda i oranje. Zaželio je oračima mnogo sreće i ravnu brazdu te, s obzirom na vremenske prilike i kišu koja je počela padati, pozvao sve prisutne rečenicom: „Nemojmo čekati, idemo orati“.

Orači na konjima
Natjecanja su, zaoravanjem prve brazde konjima, svečano otvorili Bandić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Loše vrijeme, kiša i blato nisu išli na ruku brojnim posjetiteljima koji su uživali u kulturno-umjetničkom programu, nastupima folklornih skupina te prodaji proizvoda lokalnih OPG-a, ali pomogla je oračima da lakše krenu u njivu, u preoravanje nakvašene zemlje u 150 minuta, koliko su, prema propozicijama Svjetske oračke organizacije, imali vremena.
Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije pobijedio je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto, dok je na 6. Natjecanju u oranju konjima nastupilo šest natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Pri ocjenjivanju ne ocjenjuje se brzina, nego kvaliteta oranja. Pa tako suci ocjenjuju otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac, a natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).
Pomoć poljoprivrednicima

Uz gastronomsku ponudu bile su organizirane vožnje kočijama i jahanje konja te ponija, a da je bilo ljepše vrijeme, sigurno bi ga posjetilo i više ljudi jer je iz Zagreba organiziran i besplatan prijevoz.

– Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremena mehanizacija kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije kojom raspolažu poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je lani. Ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost novca EU koji smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije dobiju pod povoljnim uvjetima – pohvalio se ministar Tolušić. Predsjednica HUONO-a i jedina dosadašnja hrvatska oračica Draženka Grah kazala nam je kako se nada da će se uskoro pojaviti još žena koje će se natjecati.

– Poljoprivreda je osnova života i hrane, a zbog nje sam i ja danas takva kakva jesam, ponosna što sam dijete poljoprivrednika – kaže Grah, koja nam je objasnila da je oranje jedna od osnovnih agrotehničkih mjera koja može povećati prinose u ratarstvu čak osam posto.

Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača osnovana je s ciljem očuvanja i unapređenja vještine oranja, promoviranja natjecanja u oranju, razvoja i primjene novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanje razmjene iskustava između poljoprivrednika te svih dionika na županijskim, državnim te svjetskim natjecanjima. Od 2005., nakon zahtjeva za članstvo u Svjetskoj oračkoj organizaciji, ravnopravno sudjelujemo na svjetskim natjecanjima u oranju. Od tada naši su orači bili na natjecanjima u Irskoj, Litvi, Austriji, Sloveniji, Novom Zelandu, Švedskoj, a 2012. i sami su organizirali svjetsko natjecanje u Biogradu. Uslijedila su ona u Kanadi, Francuskoj, Danskoj, Engleskoj. Ove godine natjecanje će biti u Keniji, a nas će predstavljati prošlogodišnji pobjednici Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije i Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske.