Izbornik
Naslovnica Vijesti
Razvoj hrvatskog sjevera

Pet župana s premijerom: Pravednija raspodjela prihoda od poreza na dohodak

Pet župana na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem
Foto: Međimurska županija
Međimurski župan Matija Posavec rekao je da država mora voditi brigu o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih županija, a prvenstveno o radnicima koji stvaraju dodanu vrijednost

U Banskim dvorima održan je dvosatni radni sastanak župana pet sjevernih županija s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrima. Razgovaralo se, uz ostalo, o zajedničkom prijedlogu o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku koji su župani uputili Vladi, pozvavši se na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Župani smatraju da bi osnivanje Savjeta za sjever pridonijelo daljnjem razvoju njihovih županija. Međimurski župan Matija Posavec rekao je da država mora voditi brigu o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih županija, a prvenstveno o radnicima koji stvaraju dodanu vrijednost.

U tih pet županija prosjek plaća je, upozorio je, 18 posto manji od državnog prosjeka. Premijer Plenković je ponovio da je prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila da će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, dio izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju koji po prvi puta donosi zakonski model kojim će se usklađivati prioriteti jedinica lokalne samouprave i nacionalne razine vlasti u razvojnim projektima.

Proteklih godinu dana na području pet sjevernih županija financirano je 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz programe održivog razvoja lokalne zajednice i podrške regionalnom razvoju. Ukupno ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na području ovih pet županija iznose 401 milijun eura, dodala je.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o konačnim prijedlogu zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji će, kazao je, svim županijama donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. - Neto efekt će biti pozitivan, osobito za ovih pet sjevernih županija - poručio je Marić.

Na sastanku su bili župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.