Izbornik
Naslovnica Vijesti
Šalju prijedlog Vladi

Petorica župana traže osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatske

Bajs, Čačić, Koren, Kolar i Posavec
Foto: Varaždinska županija
Tih pet županija dobilo bi mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova

Župani Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar iz Bjelovara su uputili zajednički prijedlog Vladi da osnuje Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, te da se u Hrvatskoj kao najniža granica za širokopojasni pristup internetu postavi 100 megabita u sekundi, umjesto sadašnjih 30 megabita. Župani Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije traže da Vlada osnuje Savjet kakav već postoji za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Time bi i naših pet županija dobilo mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mislim da 660.000 stanovnika u ovih pet županija to zaslužuje - rekao je župan Bajs.  Župan Čačić potaknuo je pitanje širokopojasnog pristupa internetu.

- Naše je mišljenje da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi postavljena prenisko i neambiciozno. Zbog toga ne možemo postići bitan iskorak u razvoju te kvalitetu širokopojasne infrastrukture i usluga u županiji i državi. Upoznati smo s posljedicama koje to može imati na razvoj gospodarstva, a posebno je važno za zadržavanje stanovnika u ruralnom prostoru. Širokopojasni internet je, po tržišnoj logici, neupitan u urbanim sredinama, ali i u ruralnima. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti imaju županije, pa je naša odgovornost da građanima omogućimo brzi pristup internetu - rekao je Čačić i dodao da se u Europskoj uniji već govori o standardu brzine interneta od 1 gigabita u sekundi do 2025. godine.

Međimurski župan Matija Posavec govorio je o prijedlogu da bolnice u svakoj od županija razvijaju svoj centar izvrsnosti kako građani ne bi trošili novac na odlazak u Zagreb. Razgovarali su i o Podravskom magistrali koja se nije našla u Strategiji prometnog razvoja Hrvatske, te o gospodarenju otpadom.