Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Dubinsko snimanje

Piškornica zainteresirana za kupnju MBO postrojenja u Varaždinu

Odlagalište otpada Piškornica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Tvrtka C.I.O.S. MBO spremna je Gradu platiti zemljište na kojem je sagrađeno postojenje za obradu otpada

Tvrtka C.I.O.S. MBO d.o.o. iz Varaždina podložila je Gradu mirno rješenje "otvorenih pitanja" vezanih uz zemljište na kojem je sagrađeno MBO postrojenje za obradu otpada u Brezju, oko kojeg se Grad spori s tvrtkom T&H Investa. C.I.O.S. MBO spreman je Gradu zemljište platiti po tržišnoj vrijednosti koju bi odredio sudski vještak, no Grad bi zauzvrat morao obustaviti sudske postupke koje vodi za tu nekretninu.

Povod ponude je to što tvrtka Piškornica iz Koprivničkog Ivanca želi kupiti C.I.O.S. MBO i preuzeti njegovu djelatnost, no uvjet je da se riješi svih tereta na zemljištu. Dvojica gradskih vijećnika, Zlatan Avar i Željko Bunić, u svemu tome vide opasnost da se Varaždin pretvori u - nacionalno smetište. Kupi li Piškornica, u kojoj Varaždinska županija ima 25 posto udjela, tvrtku zajedno s postrojenjem, tu bi se, pribojavaju se, prvo mogao dovoziti otpad iz četiri županije, a u budućnosti i šire.

Obeštećenja za zemljište

Na njihove izjave reagirao je jučer gradonačelnik Goran Habuš, koji podsjeća da je MBO postrojenje naslijeđeno od bivše gradske vlasti u vrijeme Ivana Čehoka, a danas je u privatnom vlasništvu tvrtke C.I.O.S. MBO, na čije poslovanje, ističe Habuš, Grad ne može utjecati.

- Riječ je o poslovodstvenoj odluci jednog trgovačkog društva u kojem Grad nema apsolutno nikakvu vlasničku ili upravljačku moć, pa je u tom kontekstu raspravljati o krivnji ili odgovornosti Grada za štetu koja bi mogla nastati potencijalnim preuzimanjem, naprosto besmisleno - kaže Habuš i dodaje da Grad jedino može utjecati da se na najpovoljniji mogući način riješi pitanje zemljišta na kojem je postrojenje izgrađeno.

- Zato i predlažem gradskim vijećnicim da na miran način riješimo pitanje obeštećenja za zemljište i okončamo sve sudske postupke koji su oko njega trenutno u tijeku - ističe gradonačelnik. Ukoliko Piškornica i preuzme MBO postrojenje, obrada otpada u njemu, tvrdi, može biti samo privremena, sve dok s radom ne započne regionalni centar za gospodarenje otpadom.