Izbornik
Naslovnica Vijesti
Hitna saborska procedura

Mjere za spas Vukovara: ili novi zakon ili će grad odumrijeti

Ivan Penava
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Vukovarske gradske vlasti izradile su nacrt prijedloga Zakona o poticanju ulaganja na području Grada Vukovara

Sukladno stanju u gradu i potrebama poduzetnika kao i samih građana vukovarske gradske vlasti izradile su nacrt prijedloga Zakona o poticanju ulaganja na području Grada Vukovara. Taj zakon je tijekom siječnja ove godine već upućen premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću, a kako je rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava očekuje se da on bude upućen u hitnu saborsku proceduru kako bi mogao biti usvojen i početi se primjenjivati.

Zakon bi zamijenio postojeći Zakon o Vukovaru, donesen 2001. godine, koji je radi protoka vremena zastario i čije odredbe više nisu aktualne. Nacrt zakona, kojega su izradile vukovarske gradske službe, sadrži ocjenu stanja koja govori o trenutačnoj situaciji u Vukovaru ukazujući na ratne štete, štete u gospodarstvu, prepolovljen broj stanovnika, smanjen BDP… U uvodnim odredbama prijedloga, među posebnim mjerama potpore navedeno je kako one obuhvaćaju porezne potpore, potpore za doprinose, upravljanje nekretninama i dodatne mjere. Prema prijedlogu zakona poduzetnik koji posluje u Vukovaru ne bi plaćao porez na dobit ako zapošljava najmanje 10 radnika u radnom odnosu na neodređeno vrijeme koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara. Poduzetnik koji zapošljava od 3 do 9 radnika na neodređeno vrijeme plaćao bi 50 posto propisane stope poreza na dobit. Isto tako poduzetnici imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za svakoga osiguranika, odnosno, svoga zaposlenika koji ima zasnovan radni odnos i prebivalište u Vukovaru.

Otklanjanje ratne štete

Nekretninama na području Grada potrebnim za poticanje ulaganja, a kojih je nositelj prava vlasništva RH, raspolaže Vlada RH. Prijedlog kaže da Vlada s tim nekretninama raspolaže bez javnog nadmetanja ili bez javnog prikupljanja ponuda po tržišnoj vrijednosti prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka. Predviđene su i dodatne mjere kao i stavke koje obuhvaćaju aktivnosti Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

- Cilj ovoga Zakona je potaknuti gospodarski razvoj i otkloniti znatnu štetu nastalu ratnim stradavanjem u Domovinskome ratu na području Grada. U zakonu smo zadržali i neke stavke staroga Zakona, ali donijeli i niz novih stavki koje bi trebale potaknuti razvoj poduzetništva. Očekujemo da će nacrt Zakona ući u hitnu saborsku proceduru. Vjerujem da bi mogao biti izglasan do ljeta i početka godišnjih odmora - rekao je Penava.

Na upit što je alternativa ako Zakon ipak ne bude donesen kazao je kako njoj svjedočimo, a to je odlazak ljudi, iseljavanje i lagano odumiranje grada. Kazao je i kako se Vukovar ne može uspoređivati s drugim gradovima i područjima u Hrvatskoj s obzirom na to da se radi o gradu koji je pretrpio 9,5 milijardi kuna izravne ratne štete pri čemu su one neizravne i 4-5 puta veće. Grad je u međuvremenu ostao bez polovice stanovništva, kvalitetnoga kadra dok je BDP 2015. godine (4.488 USD) po glavi stanovnika bio duplo manji nego 1989. godine (9.300 USD).

- Vukovar nije imao tu mogućnost da tijekom privatizacije bude svjedok loših preuzimanja tvrtki pa niti da ga netko opljačka. Povratkom u grad nismo zatekli kamen na kamenu stoga se Vukovar ne može uspoređivati s bilo kojim drugim gradom u Hrvatskoj - rekao je Penava.