Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Fotografije i dokumenti

Pola stoljeća Brodskog harmonikaškog orkestra

50 godina Brodskog harmonikaskog orkestra 'Bela pl. Panthy'
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Državnom arhivu otvorena je izložba o Brodskom harmonikaškom orkestru "Bela pl. Panthy"

U povodu obilježavanja 50 godina postojanja i rada Brodskog harmonikaškog orkestra "Bela pl. Panthy", u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu otvorena je istoimena izložba. Riječ je o retrospektivi kojom je prikazano pola stoljeća ove udruge, od osnutka preko koncertnih događanja i međunarodnih natjecanja do novije povijesti, u kojoj su članovi ponovno vratili staru slavu orkestru kroz brojne nagrade i organizaciju međunarodnog festivala. Zadovoljno su što se netko napokon odlučio prikupiti brdo materijala i sistematizirati njihov rad.

- S prikupljanjem fotografija i dokumenata krenuli smo još u veljači. Materijale i arhivsko gradivo prikupljeno za potrebe snimanja filma iskoristili smo i za pripremu ove izložbe, što nam je u neku ruku olakšalo posao – kazala je autorica Gordana Slanček, viša arhivistica.

Izložba je posvećena osnivaču brodskog orkestra, glazbeniku, skladatelju, glazbenom pedagogu i dirigentu Beli pl. Panthyju. Maestro je orkestar vodio dugi niz godina, gotovo do posljednjeg dana svog života, odgojivši pritom brojne generacije vrhunskih mladih glazbenika.