Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Na Memorijalnom groblju u Vukovaru

Polaganjem vijenaca obilježena obljetnica priznanja i reintegracija Podunavlja

Polaganjem vijenaca obilježena obljetnica priznanja i reintegracija Podunavlja
Foto: Branimir Bradarić
Osim vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, 25. obljetnice Dana međunarodnog prizanja Hrvatske te 19. godina od mirne reintegracije Podunavlja prisjetio se i Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Polaganjem vijenaca i molitvom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježena je 25. obljetnica Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, kao i 19. godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

- Cijela Hrvatska doživjela je na današnji dan međunarodno priznanje Hrvatske čime je i međunarodnoj zajednici na konkretan način postalo jasno da se Hrvatska nalazi pod agresijom i napadom velikosrpskih snaga. Nakon toga, a uslijed pobjedničkih akcija Bljesak i Oluja, kao i niza manjih akcija, konačno smo pod mudrim vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana stekli uvjete za vraćanje okupiranih područja i njihovu reintegraciju mirnim putem - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dana međunarodnog priznanja Hrvatske prisjetio se i Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, rekavši kako su branitelji koji su bili po logorima bili sretni, ali da se nisu dobro proveli.

Politika je trebala bolje odigrati

- Podsjetili su nas na to da je Hrvatska međunarodno priznata država. Zadovoljni smo što smo uspjeli ostvariti taj san i da Hrvatska postane međunarodno priznata država koju smo stvorili na krvav način. Ponosni smo, ali nismo zadovoljni kako Hrvatska danas izgleda. Mislim kako je Hrvatska danas trebala puno bolje izgledati i da puno toga još trebamo promijeniti. Politika je trebala bolje odigrati mnogo toga - rekao je Josić.

Govoreći o obljetnici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Josić je rekao kako bi on osobno volio da se pitanje hrvatskog Podunavlja riješilo vojnim putem.

- Da smo istok Hrvatske vratili vojnim putem, sve bi bilo drugačije i Vukovar bi bio sretniji i sigurniji grad. Ipak, uvažavam i stavove politike koji kažu da bi izginulo puno ljudi - rekao je Josić.