Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zadovoljan urodom

Poljoprivrednik iz Marinaca zasijao 34 hektara industrijske konoplje

Ivo Kelić bavi se industrijskom konopljom
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Konoplja se ručno bere tako da radnici stoje na traktorskoj prikolici i škarama skidaju cvijet biljke, a dnevno se tako ubere oko 3,5 tona cvijeta.

Na plodnoj slavonskoj zemlji, u okruženju nasada pšenice, kukuruza, šećerne repe i drugih kultura uobičajenih za ovo podneblje, poljoprivrednik iz Marinaca Ivo Kelić već drugu godinu zaredom sije industrijsku konoplju. Prve godine pod ovom biljkom zasijao je probnih devet hektara dok je ove godine, ohrabren prošlogodišnjim urodom, zasijao čak 34 hektara industrijske konoplje.

Ekoproizvodnja

– Godinama sam u klasičnoj poljoprivredi pa sam, na prijedlog stručnjaka tvrtke Artopus iz Zagreba, odlučio nešto promijeniti. Već sada mogu reći da sam zadovoljan rezultatima koje sam ostvario. Zato sam i odlučio ove godine znatno povećati površine pod ovom biljkom – kaže Kelić.

Objašnjava kako se industrijska konoplja sije tijekom mjeseca travnja, a bere tijekom jeseni. Konoplja se sije na dubinu od oko 30-40 centimetara. Njegova iskustva kažu kako je na hektar koristio između 30 i 60 kilograma sjemena.

Sve do branja ova kultura od poljoprivrednika ne iziskuje neke posebne radove. Kelić se odlučio za ekoproizvodnju tako da nije imao potrebe niti tretirati je bilo kakvim sredstvima. Usto, prema njegovim riječima, korov i nema šanse protiv ove biljke s obzirom na to da ranije od njega izraste i to tako gusto da mu ne dopušta da raste. Oko šest mjeseci kasnije Kelićeva konoplja izrasla je i do četiri metra visine i počeo ju je brati.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

–Industrijska konoplja se bere posebnim beračem koji tijekom dana "skine" i do 10 hektara kulture. Međutim, ove godine je došlo do nekih problema pa smo morali ručno brati tako da se posao branja neplanirano oduljio – kaže Kelić.

Konoplja se ručno bere tako da radnici stoje na traktorskoj prikolici i škarama skidaju cvijet biljke. Dnevno se tako ubere oko 3,5 tona cvijeta koji se potom odvozi na sušenje.

Siguran otkup

Na taj način pojavio se i dodatni problem jer dio sjemena pada na tlo, što je nemoguće izbjeći. Kako se beru samo vrhovi biljke, cijela stabljika ostaje na zemlji polegnuta, nakon prolaska traktora, tako da će Kelić morati pronaći način i kako ukloniti te stabljike s zemlje.

– Dobro je da je konoplja izuzetno rodila ove godine i da imamo siguran otkup tako da će se ti neki problemi anulirati. Problem je što se kod nas industrijska konoplja koristi samo za ljudsku i životinjsku ishranu tako da se bere samo cvijet. U svijetu se i stabljika iskorištava tako da postoji paleta od oko 2000 proizvoda od konoplje. Vjerujem kako će se i kod nas neke stvari uskoro promijeniti – rekao je Kelić.