Izbornik
Naslovnica Vijesti
modernizacija i rekonstrukcija

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu pruge Zaprešić - Zabok

Željeznička pruga
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Obnovit će se 24 kilometra pruge na trasi između Zaprešića i Zaboka čime će se skratiti trajanje putovanja te omogućiti uključivanje pruge u zagrebački prigradski promet

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za modernizaciju i rekonstrukciju željezničke pruge Zaprešić - Zabok.

Riječ je o 614 milijuna kuna bespovratnih sredstava koji su dodijeljeni HŽ infrastrukturi za provedbu modernizacije i rekonstrukcije. Tim će se sredstvima obnoviti 24 kilometra pruge na trasi između Zaprešića i Zaboka čime će se skratiti trajanje putovanja te omogućiti uključivanje pruge u zagrebački prigradski promet.

U sklopu projekta obnovit će se pruga od Zaprešića do Zaboka kao i željeznički kolodvor u Zaboku koji će se razdvojiti na putnički i teretni dio. Obnovit će se i kolodvori u Novim Dvorima, Luci i Velikom Trgovišću te preostala stajališta na toj relaciji. Nakon dovršetka projekta brzina vlakova povećat će se na 120 kilometara na sat.

Od ukupne vrijednosti projekta 85 posto financirat će se sredstvima Europske unije, a preostali dio iz državnog proračuna.

Sektor prometa ostvaruje velik i značajan doprinos u ugovaranju i apsorpciji europskih sredstava, rekao je ministar Butković.

Dodao je da će investicije ubuduće biti manje okrenute autocestama, a više željeznici.