Izbornik
Naslovnica Vijesti
Potpisani ugovori s četiri bolnice

Preventivni sistematski pregledi za 32.000 hrvatskih branitelja

Karlovac bolnica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ministar Tomo Medved kazao je kako je ovo prva faza, prvi korak u sveobuhvatnoj brizi za hrvatske branitelje, od ovakvih preventivnih pregleda, do liječenja, pa sve do palijativne skrbi o braniteljima

Ravnatelji četiriju Općih bolnica, Ervin Jančić iz karlovačke Opće bolnice, Josip Zorko iz Ogulina, Sanda Čubelić iz Gospića, te Tomislav Dujmenović iz sisačke bolnice potpisali su danas ugovore s čelnim ljudima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Ministarstva branitelja o preventivnim pregledima za hrvatske branitelje u njihovim bolnicama.

- Pilot projekt je lani započet u Vukovarsko srijemskoj županiji, točnije o bolnici u Vukovaru i Vinkovcima i odaziv branitelja je bio velik. Branitelji su upućivani k nama, a neki su se i sami raspitivali i dolazili, a kod nas su u bolnici u jednom danu, od 7 ujutro do 16 sati obavili sve preglede; od laboratorijskih, do ultrazvuka, EKG-a, radioloških pretraga, specijalističkih pregleda, pregleda kardiologa, urologa, do pregleda ginekologa za žene braniteljice. Dnevno smo pregledavati deset branitelja i otkrili da neki boluju od šećera, neki od prikrivene hipertenzije, negdje se pokazala sumnja na maligne bolesti i takve smo osobe upućivali na daljnje pretrage. Dolazili su nam branitelji koji po sedam ili deset godina nisu bili kod liječnika i to je odličan model za brigu o zdravlju i boljoj kvaliteti života naših branitelja. Uvjet je da nam na preglede dolaze branitelji koji su na ratištu proveli više od 1500 dana, jer se smatra da su oni bili daleko više izloženi traumatskim događajima. No, primali smo i branitelje koji su manje dana bili na prvoj liniji bojišnice, ali su možda proveli intenzivnije dane na ratištu ili su sami osjetili potrebu za pregledom– kazala je dr. Vesna Bosanac iz vukovarske bolnice.

Uskoro nacionalna strategija

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja kazao je kako je ovo prva faza, prvi korak u sveobuhvatnoj brizi za hrvatske branitelje; od ovakvih preventivnih pregleda, do liječenja, pa sve do palijativne skrbi o braniteljima. Sve to bit će, dodao je Medved, definirano u nacionalnoj strategiji koju izrađuju stručni timovi.

- Danas smo potpisali ugovore sa ove četiri opće ili županijske bolnice, no u idućih ćemo desetak dana potpisati ugovore sa svim ostalim takvim bolnicama u Hrvatskoj. Osigurano je 26 milijuna kuna u 2017. godini za 32.000 hrvatskih branitelja koji su bili na fronti 1500 dana, a kasnijih godina, za dvije ili tri godine, preglede će obaviti svi branitelji i njihove obitelji. Ovo je tek prvi od 11 koraka kojima želimo riješiti svu problematiku hrvatskih branitelja; od stambenog ili zdravstvenog pitanja, rješavanja statusa, mirovina. Naime, samo je lani preminulo 3.300 branitelja, a od kraja Domovinskog rata njih čak 47.000. Pozivam sve branitelje da se odazovu na ove preventivne liječnike preglede u svoje bolnice kako bi se na vrijeme otkrila neka bolest i liječila, kako bi si spasili živote - kazao je ministar Tomo Medved.