Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Novost u Osijeku

Psi više ne smiju biti na lancu i mogu se voziti tramvajem

pas
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Gradski su vijećnici u petak dali "zeleno svjetlo" za humaniji život kućnih ljubimaca. No, ni to nije prošlo bez rasprave, a najviše dilema izazvale su pomalo kontradiktorne formulacije iz nove odredbe

Postalo je i službeno, zabranjeno je držanje pasa na lancu u Osijeku, čime je on postao drugi grad u Hrvatskoj, iza Zagreba, s takvom praksom. Gradski su vijećnici u petak dali "zeleno svjetlo" za humaniji život kućnih ljubimaca. No, ni to nije prošlo bez rasprave, a najviše dilema izazvale su pomalo kontradiktorne formulacije iz nove odredbe.

Primjerice, piše kako se "pas ne smije držati trajno vezan ili trajno smješten u ograđenom prostoru". Nadalje, "pas se smije vezati samo ako ne postoji mogućnost smještanja u ograđeni prostor za pse". Postavilo se, tako, pitanje što uopće znači da životinja ne smije biti "trajno vezana".

- Termin "trajno" različit je od životinje do životinje, kumunalni redar to ne zna i ne može znati, veterinarska struka će odrediti je li to za, primjerice, dobermana 15 minuta ili više – pojasnila je gradska pročelnica Ljiljana Belajdžić.

Ne moraju biti u kutijama

Kazne prekršiteljima iznosit će od 600 do 1000 kuna. Ispisivat će ih komunalni redari na licu mjesta, ali tek od 1. siječnja 2018., kako bi se vlasnicima pasa omogućio rok za prilagodbu.

- Tražim da se točno defnira kako će se to provjeravati. Sumnjam da je ijedna kazna za nekupljenje izmeta naplaćena, iako i za to postoje propisi – rekao je Zdravko Peko iz Zelenih Hrvatske.

Osijekom će, nadalje, uskoro voziti i tramvaji i autobusi s oznakom "dog friendly". U njima će se moći prevoziti psi bez obveze da se nalaze u specijalno opremljenim kutijama za transport, kao što je to bilo pravilo dosad.