Izbornik
Naslovnica Vijesti
Teški trenuci u tvornici

Ogorčeni radnici Borova: Radimo za minimalac, a i on nam kasni

Borovo, tvornica obuće
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Plaća za veljaču radnicima još nije isplaćena, a predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić rekao je da će plaće biti isplaćene kada ishode kredit od HBOR-a

Radnici vukovarske tvornice Borovo prošle godine bili su uskraćeni za Božić, a prema svemu sudeći ove godine bit će uskraćeni i za nadolazeći Uskrs. Razlog tome činjenica je da im plaća za veljaču još uvijek nije isplaćena, niti se zna kada će biti. Na zahtjev sindikata i Radničkog vijeća predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić održao je sastanak s radnicima na kojima im je rečeno da će plaća biti isplaćena kada ishode kredit od HBOR-a.

- Bojim se da nećemo imati što staviti na stol na Uskrs jer nećemo imati od čega kupiti. Dolaze nam i računi koje nemamo od čega platiti. Prvi smo radnici neke državne tvrtke, jer nama je i dalje država vlasnik, koji nisu imali niti jedan kolač na stolu za Božić -  kaže Kristina Mihaljević koja je Glavna sindikalna povjerenica tvornice Kožne obuće.

Dodaje i kako radnici u proizvodnji stalno rade za minimalac ili samo nešto više od toga te da uvjeti rada nisu kvalitetni. Njezine riječi potvrđuje i Jelena Rašić, koja je sindikalna povjerenica u Tvornici gumene obuće, navodeći kako su ovo jedni od najtežih trenutaka uopće u povijesti Borova.

- Iz mjeseca u mjesec imamo neizvjesnost hoće li biti plaće ili neće. Bojim se da i sama opstojnost Borova dolazi u pitanje s ovakvim načinom rada - ističe Rašić.

Zaposleno 670 ljudi

Govoreći na ovu temu gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako je upoznat s problemom, ali i da već godinama izostaje bilo kakva komunikacija i suradnja s Upravom Borova.
 - Borovo vode ljudi, koji nisu iz Vukovara i koji žive, rade i odluke donose u Zagrebu. Apeliramo na Vladu RH da nešto naprave i vrate Borovo Vukovaru koji će sigurno bolje upravljati tvrtkom jer ona za njih znači puno više od obične tvrtke. Neka ovisi o Vukovarcima hoće li krenuti Borovo naprijed ili će se  ugasiti - rekao je Penava.

Iz tvrtke Borovo dobili smo odgovor na upit odakle navode kako se pozitivni efekti rada i dosadašnjih odluka očituju i u rastu prihoda od prodaje u 2016. godini koji su u odnosu na 2015. godinu porasli za 3 posto dok su prihodi od prodaje vlastitih proizvoda porasli za 14 posto.

- Ipak, sve to nije dovoljno da Društvo bude financijski samoodrživo te je stoga nužno hitno pronaći dodatni izvor financiranja kako bi Društvo opstalo i dočekalo dugo očekivano dugoročno rješenje, što se i pokušava ishođenjem kredita. Društvo je trenutno u procesu odobravanja kredita od HBOR-a kojim bismo osigurali pune kapacitete u proizvodnji te opskrbili prodavaonice - stoji u odgovoru kojega potpisuje predsjednik Uprave Gordan Kolundžić.

Navodi i da je trenutno u Borovu zaposleno 670 radnika te da u suradnji s nadležnim predstavnicima se čini sve moguće kako bi društvo opstalo.