Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nakon objave u medijima

Radnicima u Borovu konačno isplaćena plaća za veljaču

Borovo, tvornica obuće
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Doznajemo i da su plaće, osigurane iz ove pozajmice, isplaćene samo radnicima u proizvodnji dok će preostali dio radnika morati sačekati još neko vrijeme kako bi i njima plaća bila uplaćena

Trebalo je da svi hrvatski mediji prenesu vijest o neisplati plaća za veljaču u vukovarskoj tvrtki Borovo pa da se o tome progovori i u Hrvatskom saboru kako bi se hitno pronašao način da se problem barem donekle riješi.

- Dan poslije naših istupa u medijima plaća za veljaču nam je isplaćena. Rečeno nam je kako je Uprava ishodila nekakvu hitnu pozajmicu i tako isplatila plaće. Međutim, nisu nam uplaćeni doprinosi nego će to, kako nam je rečeno, biti naknadno riješeno - rekla nam je Glavna sindikalna povjerenica tvornice Kožne obuće u Borovu Kristina Mihaljević.

Doznajemo i da su plaće, osigurane iz ove pozajmice, isplaćene samo radnicima u proizvodnji dok će preostali dio radnika morati sačekati još neko vrijeme kako bi i njima plaća bila uplaćena. Međutim, i dalje je nepoznato kada će se to dogoditi. U Vukovaru se mogu čuti i  kako je pozajmica riješena uz pomoć resornoga ministarstva kako bi se sačuvao socijalni mir pred izbore. Prema jučerašnjem priopćenju iz Borova, koje je potpisao predsjednik Uprave Gordan Kolundžić, Borovo radi na ishođenju kredita od HBOR-a koji bi riješio tekuće poslovanje s obzirom na to da od prihoda koje trenutno ostvaruju ne mogu pokriti sve financijske zahtjeve.

Rast prihoda od prodaje

- Možemo samo zahvaliti medijima jer mislim da bez toga ništa ne bi bilo. Sada se odjednom pronašao novac. Nadamo se kako će i ostali problemi uskoro biti riješeni i da ćemo nastaviti dalje normalno raditi. Iduću plaću trebamo dobiti za dva tjedna - rekla je Mihaljević.

Prema informacijama iz Borova, tijekom 2016. godine zabilježen je rast prihoda od prodaje za 3 posto u odnosu na godinu prije. U isto vrijeme prihodi od prodaje vlastitih proizvoda porasli su za 14 posto. Borovo trenutno zapošljava 670 radnika od kojih je njih otprilike pola zaposleno u proizvodnji.

- Ipak sve to nije dovoljno da Društvo bude financijski samoodrživo te je stoga nužno hitno pronaći dodatni izvor financiranja kako bi Društvo opstalo i dočekalo dugo očekivano dugoročno rješenje, što se i pokušava ishođenjem kredita. Društvo je trenutno u procesu odobravanja kredita od HBOR-a kojim bismo osigurali pune kapacitete u proizvodnji te opskrbili prodavaonice - stoji u odgovoru kojega potpisuje predsjednik Uprave Gordan Kolundžić.