Izbornik
Naslovnica Vijesti
Odvajanje otpada

Otvoreno novo reciklažno dvorište na Ilovcu

Odlagalište smeća Ilovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Novo reciklažno dvorište, smješteno uz odlagalište otpada na Ilovcu, otvoreno je svaki dan od 7 do 15, subotom do 14 sati, a građani na njega mogu besplatno dovesti papir, staklo, plastiku, gume, elektronički otpad...

Karlovčani ubuduće sav otpad kojeg se žele riješiti mogu dovesti na reciklažno dvorište smješteno uz odlagalište otpada na Ilovcu. Dvorište vrijedno 2,2 milijuna kuna otvoreno je i radit će svakog dana od 7 do 15 sati, a subotom do 14 sati.

– Građani mogu besplatno kod nas dovesti raznu vrstu otpada; od papira, stakla, plastike, otpadne gume, elektroničkog otpada, tekstila, dakle sve što ne mogu i ne smiju stavljati u kantu za komunalni otpad. U reciklažnom dvorištu otpad će preuzeti naši djelatnici, razvrstati ga u sortirnici da bi bilo spremno za daljnju obradu. Ovdje radi sedam djelatnika. Prednost je reciklažnog dvorišta u tome što se ovdje otpad strogo odvaja, dakle dobijemo sirovinu i nema miješanog otpada kao u slučaju zelenih otoka po gradu gdje građani znaju u kante za papir ubacivati i otpad koji tu ne bi smio biti. U reciklažnom su dvorištu 33 kontejnera – kazao je Damir Jakšić, direktor karlovačke Čistoće.

U sklopu reciklažnog dvorišta nabavljeno je i mobilno reciklažno dvorište koje će od idućeg mjeseca “obilaziti” gradske kvartove i gdje će građani koji nemaju mogućnost doći do Ilovca također moći donijeti 33 vrste otpada, od starih baterija do tekstila, plastike, starih lijekova...

Jedno od bolje uređenih

Martina Furdek Hajdin, gradska pročelnica za gradnju i zaštitu okoliša, kazala je da je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao projekt sa 1,4 milijuna kuna te da bi Karlovac po broju stanovnika u dogledno vrijeme trebao dobiti još dva reciklažna dvorišta.

– Već imamo lokaciju u Maloj Švarči za uređenje idućeg reciklažnog dvorišta, a treće će biti kod Centra na Babinoj gori. Reciklažno je dvorište dio svih strategija gospodarenja otpadom jer uvelike doprinosi kvalitetnom zbrinjavanju otpada – kazala je Martina Furdek Hajdin.

Prvo je reciklažno dvorište površine od 4200 četvornih metara i smješteno je uz odlagalište otpada koje je u postupku sanacije u što je uloženo već više od sedam milijuna kuna.

Prema riječima Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika, tri četvrtine sanacije odlagališta na Ilovcu završeno je, a još 2005. odlagalište je radilo ilegalno, bez ikakve dozvole. Direktor Fonda za zaštitu okoliša Ljubomir Majdandžić kazao je da u Hrvatskoj trenutačno postoji 80-ak reciklažnih dvorišta, no da je ovo u Karlovcu jedno od bolje uređenih.