Izbornik
Naslovnica Vijesti
Tvornica ulja Čepin organizirala prvi Dan polja uljane repice

Seljaci odustaju od pšenice jer je na uljanoj repici najbolja zarada

Dan polja uljane repice
1/6
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Više od 40.000 hektara, procjenjuje se, zasijano je u Hrvatskoj uljanom repicom, što je gotovo 50 posto više nego lani, a već sada se može reći da gotovo cijeli ovogodišnji urod ima kupca. Tvornica ulja Čepin može otkupiti 150.000 tona uljarica, kažu u tvornici

Ekstremna je godina, kažu, iza uzgajivača uljane repice. Preživjeli su mraz i niske temperature, suše, ali i poplavljena polja. Borili su se sa štetnicima. No, i uza sve nedaće, prinosi bi mogli biti oko tri tone po hektaru.

– Usjevi su obećavajući, žetva je pred vratima, ali još ni u što ne možemo biti sigurni, ni u prinos ni u cijenu. Stalno smo pod vremenskim pritiskom, to je proizvodnja pod vedrim nebom – kaže nam Zlatko Kulaš iz Vrpolja koji uzgaja 45 hektara te uljarice.

Dobra cijena za otkup

Više od 40.000 hektara, procjenjuje se, zasijano je uljanom repicom u Hrvatskoj, što je gotovo 50 posto više nego lani. Procjena uroda iznosi oko 110.000 tona.

– Prinosi su stabilni, cijene dobre, jedna je to od najdohodovnijih kultura, na kojoj se može i najviše zaraditi. Proizvođači su to shvatili – rezimira Josip Bičvić, predsjednik uprave Tvornice ulja Čepin i član uprave Žita. Ta je tvornica, inače, organizirala u utorak prvi Dan polja uljane repice. Njihovi kooperanti posjetili su tako pokusno polje između Čepina i Vuke, gdje su vidjeli 37 hibrida i četiri sorte uljane repice sedam sjemenskih kuća.

Kao jedini prerađivač uljane repice, čepinska je tvornica, ističe Bičvić, uložila značajne napore posljednjih godina da se povećaju površine pod tom uljaricom. Potencijal, vjeruje, zaista postoji.

– Uljana repica tražena je i već sada se može reći kako gotovo cijeli ovogodišnji urod ima kupca. Tvornica ulja Čepin, s novim kapacitetima, može otkupiti i preraditi 150.000 tona uljarica. Što se tiče omjera uljane repice i suncokreta, tu smo fleksibilni, može biti pola-pola, ali i 100.000 tona jedne, a 50.000 tona druge kulture. Ako nam se, tako, ponudi cjelokupna količina, mi ćemo je otkupiti. Veliki je, naravno, interes i otkupljivača iz Austrije, Italije, Njemačke, pa će se dio i izvesti, ali računamo da ćemo moći kupiti 70 do 80 posto uroda – navodi Bičvić.

Ponudit će uzgajivačima, uvjerava, jednako dobru cijenu kao i stranci, jer će inače roba otići van.

– Cijene su vrlo transparentne, pa nema teoretske mogućnosti da otkupimo 80 posto uroda, a platimo manje nego stranci – zaključuje.

Može se živjeti od polja

Službena cijena, pak, još nije formirana. Antun Vrakić lani je svoju uljanu repicu prodao za 2,46 kuna po kilogramu, a sličnim bi iznosom ponovno bio zadovoljan.

– Može se živjeti od polja, ali uz puno rada i pameti, i koristeći Europsku uniju. Uljana repica je svjetska uljarica i sigurno profitabilan proizvod, u odnosu na pšenicu, za koju, kažu već sada, nitko nije zainteresiran. Nećemo pšenicu ni sijati, nego ćemo se okrenuti kulturama na kojima ćemo pokriti troškove i ostvariti određenu dobit – kaže Vrakić.

Što se, pak, tehnologije uzgoja tiče, stručnjaci ističu kako je sezona bila izuzetno zahtjevna, s tegobama već od same sjetve.

– No, oni koji su odradili posao po pravilima struke, mogu očekivati dobre prinose. Izuzetno je, stoga, bio potreban i ovakav pokus. Njime želimo ne samo pokazati koji su hibridi i sorte najbolji, nego i samu proizvodnju uljane repice i tako educirati uzgajivače – kazao je Juraj Klarić, viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi i voditelj pokusa. Žetva uljane repice počinje nakon 20. lipnja.