Izbornik
Naslovnica Vijesti
Solidarnost

Sisački umirovljenici se u svojoj udruzi druže, a za blagdane dijele hranu

Kristina Ikić Baniček i Zvonimir Žlof
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Udruga umirovljenika Sisak, koja ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja, ima 11 podružnica 
u gradskom i prigradskom području, a svojim članovima nastoji pomoći u poboljšanju životnog standarda

– Umirovljenici u Sisku žive teško kao i drugdje, no u Sisku ipak nešto teže. Gospodarstvo nam je u lošem stanju i na tom planu ako se ništa ne promijeni ni nama neće biti bolje. Kada je gospodarstvo slabo i mirovine će biti slabe. Bez većeg zapošljavanja nema boljih mirovina – govori nam Zvonimir Žlof, predsjednik Udruge umirovljenika grada Siska koja ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja.

S obzirom na to da više od pola umirovljenika prima mirovinu manju od prosjeka koji iznosi oko 2000 kuna, osnovna zadaća udruge je pomoći članstvu u poboljšanju životnog standarda.

– Omogućujemo članovima nabavu drva uz otplatu od šest mjeseci, što im uz male mirovine puno znači. Drva dovezemo i složimo pred kuću. I piliće dajemo na višemjesečnu otplatu, lakše je otplaćivati nego sve platiti odjednom – kazuje Žlof.

A Udruga umriovljenika Sisak ima 11 podružnica u gradskom i prigradskom području te je po broju članova najveća na gradskom području.

Tri sekcije

– Ovisno o tome koliko članova plati članarinu, taj je broj od 600 do 1000 godišnje. Ove je godine do danas uplaćeno već 600 članarina, pa će do kraja godine sigurno biti još više članova – kaže Žlof. Od tog broja udruga svake godine uspije za blagdane pripremiti 50 do 70 paketa osnovnih namirnica koje dobiju socijalno najugroženiji članovi. O podjeli paketa brine se sekcija za socijalnu skrb, jedna od tri sekcije Udruge.

– Uz nju, djeluje i sekcija za sport i rekreaciju koja se brine za sportske aktivnosti, a postoje i podsekcije za kuglanje, šah, pikado, streljaštvo i belot. Treća sekcija je zadužena za kulturni rad i izlete. Odvojena podružnica je Kulturno-umjetničko društvo Spomenar koje već više od 30 godina nastupa na brojnim manifestacijama – ističe Žlof.

Ta organizacija godišnje priredi brojne sportske i kulturne događaje, a svakodnevno se ljudi druže u vlastitom prostoru u sklopu sisačkog Doma umirovljenika.

– S jedne strane je dobro imati vlastiti prostor, pogotovo pri javljanju na natječaje jer imamo vlastita sredstva za rad, no s druge strane je to i financijsko opterećenje jer sami snosimo troškove režija. No, zato se naši članovi svaki dan okupljaju na partiji bele ili šaha, razgovaraju i druže se – dodaje Žlof. Uz to članovi udruge dva puta tjedno imaju besplatno kupanje na bazenu te korištenje kuglane u prizemlju istog objekta. Nakon svečane slavljeničke skupštine u petak, članove očekuje nastup na Županijskim sportskim susretima umirovljenika u petak 7. listopada u Sisku.