Izbornik
Naslovnica Vijesti
Disidenti iz Glavaševe stranke

Šišljagić: Kandidirat ću se za župana kao nezavisni, ali od HDSSB-a ne odustajem

Vladimir Šišljagić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
'Zbog odugovlačenja ministarstva i šutnje administracije, a kako nam se bliže lokalni izbori, odlučili smo na njih svi ići s nezavisnim listama. Dakako, strpljivo čekajući odluku ministarstva, ali izbjegavajući da nas ono spriječi u izlasku na izbore' istaknuo je Šišljagić

Vladimir Šišljagić, disident iz Glavaševog HDSSB-a, borit će se za još jedan mandat osječko-baranjskog župana, ali kao nezavisni kandidat i s nezavisnom listom. No, od HDSSB-a ne odustaje. Podsjetimo, "pobunjenici" su 10. prosinca održali izvanredni izborni sabor "svog" HDSSB-a, a na njemu su izabrali upravo Šišljagića za predsjednika. Mjesec dana kasnije, novo-staro vodstvo birao je i Glavašev HDSSB-u, na čelu s Draganom Vulinom. Šišljagićeva struja sada čeka pravorijek Ministarstva uprave, a ono "još nije odlučilo čiji je HDSSB pravi HDSSB".

- Slali smo i požurnice, nema odgovora. Zbog odugovlačenja ministarstva i šutnje administracije, a kako nam se bliže lokalni izbori, odlučili smo na njih svi ići s nezavisnim listama. Dakako, strpljivo čekajući odluku ministarstva, ali izbjegavajući da nas ono spriječi u izlasku na izbore – istaknuo je Šišljagić. Nastupat će po sloganom "Snaga Slavonije i Baranje". Tko će biti kandidati za gradonačelnike i načelnike, još nije otkrio. Neslužbeno, po novi gradonačelnički mandat u Belišću će i Dinko Burić.

Nastavak pravne borbe

Nastavit će, poručio je Šišljagić, pravnu borbu da se sve odluke donesene na tome, po njima, "legalnom i statutarnom Saboru", upišu u Registar političkih stranaka. Ogorčeni su, pak, i što nije prihvaćena njihova žalba što je kao zamjena za Branimira Glavaša u saborskim klupama prihvaćen Josip Salapić. Takvu odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva smatraju – nezakonitom.

- I sam Hrvatski Sabor svjesno produžuje ovu agoniju, međusobno se prebacuje loptica s jednoga saborskoga odbora na drugi, iako je potpuno jasno da Josip Salapić ne može miti zamjenik. Zamjena je u liku moje malenkosti, odnosno Dinka Burića, zbor preferencijalnih glasova. Naravno, ja ne bih išao u Sabor jer sam župan – naveo je Šišljagić.

Dodao je kako se Salapić u međuvremenu "ugurao u vladajuću većinu koju predvodi HDZ".

- Pridoda li se tome i nedavna nazočnost Plenkovićeva izaslanika na Saboru u HNK nedavno, uključujući i čestitku na nelegalnom Saboru, jasno je da predstavnici vlasti prejudiciraju odluke ministarstva – prozvao je on.

Na upit hoće li osnovati novu stranku, u slučaju za njih negativnog odgovora Ministarstva uprave, odgovorio je kako o tome ne razmišljaju, već će nastupiti kao nezavisni.

- Iza mene su dva mandata kao župana. I do sada sam surađivao sa svim načelnicima, bez obzira koje su političke opcije. Vrijeme nekih politikantskih stajališta, svađa, prepucavanja je iza nas. Treba se okrenuti radu, časnom obnašanju funkcije. I tko god je spreman na taj način raditi, dobro je došao – odgovorio je on, pak, na upit tko su mu poželjni suradnici.