Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Gradonačelnik Ivan Penava:

Sjedište državnih institucija u županiji treba biti u Vukovaru

Ivan Penava
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Penava u priopćenju ističe kako je izrazito zadovoljan što su njegova dugotrajna nastojanja kao gradonačelnika Vukovara da se ključne institucije vrate u grad Vukovar, ohrabrila i vijećnike koji participiraju u Gradskom vijeću na slično razmišljanje

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) oglasio se priopćenjem za javnost povodom nedavno zaprimljenoga dopisa gradske vijećnice Biljana Gaća (SDP). Naime, ona ga je pozvala da iskoristi svoj autoritet gradonačelnika i pomogne da se vanbolnička hitna pomoć preseli u krug bolnice ili negdje u neposrednu blizinu vukovarske bolnice.

-Cilj mojih istupanja i ukazivanja, ne samo županu Vukovarsko-srijemske županije, nego i Vladi Republike Hrvatske na navedenu problematiku nakon godina šutnje o istoj, bio je, ne samo ukazati na neprimjeren tretman, nego i osvijestiti građane grada Vukovara kao i političke stranke koje djeluju u gradu Vukovaru da počnu promišljati u istom smjeru - navodi Penava.

Dodao je i kako je izrazito zadovoljan što su njegova dugotrajna nastojanja kao gradonačelnika Vukovara da se ključne institucije vrate u grad Vukovar, ohrabrila i vijećnike koji participiraju u Gradskom vijeću na slično razmišljanje. Istaknuo je kako 21 godinu od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja Vukovar zaslužuje biti središte Vukovarsko-srijemske županije i to sa svim obilježjima koji mu kao takvom pripadaju.

Stvaranje boljeg grada

-Kao što sam Vladi RH na sjednici, koja je na moju osobnu i na inicijativu premijera Andreja Plenkovića održana u Vukovaru predočio, u našem gradu je mjesto i Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Zavodu za hitnu medicinu, kao i drugim institucijama koje središte županije mora imati. Ideal boljeg Vukovara zahtjeva trajno, uporno i hrabro djelovanje svih građana, ne samo gradonačelnika i to iz dana u dan, a ne samo u predizborno vrijeme. Stoga sam siguran kako su na ovaj način nepovratno pokrenuti procesi stvaranja boljeg Vukovara - rekao je Penava.

Vukovarci već godinama ukazuju na činjenicu da je Vukovar županijsko središte samo na papiru. Posebno ih smeta činjenica da je niz županijskih podružnica državnih institucija smješten u Vinkovcima, a ne u Vukovaru kao administrativnom i pravnom središtu Vukovarsko-srijemske županije. Više puta se ukazivalo i da se velika većina sjednica županijske Skupštine održavaju u Vinkovcima. Ukazivalo se i na broj Vukovaraca zaposlenih u županijskim tijelima, broj pročelnika s adresom prebivališta u Vukovaru…