Izbornik
Naslovnica Vijesti
Pola milijuna servisnih informacija

Pokrenut jedinstven portal: klikom miša posjetite više od tisuću naših plaža

Betina špilja, Dubrovnik
1/10
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Na portalu će se naći i podaci o 1500 talijanskih, španjolskih i francuskih plaža, a uskoro će 
i turisti moći objavljivati 
svoje fotografije

Tko ne bi poželio prije polaska na ljetovanje dobro upoznati plaže u mjestu, doznati imaju li parkiralište, koliko se plaća, gdje je najbliži smještaj, ima li sadržaja za djecu, zabavu, postoji li tuš i, recimo, koliko traje vožnja od kuće do tamo? Mariborčanin Gregor Balažic ima spremne odgovore za više od tisuću jadranskih plaža! Na jučer u Zagrebu predstavljenom web-portalu www.beachrex.com posjetitelji mogu vidjeti više od 50.000 fotografija, 2500 video i 3D sfernih snimaka te pola milijuna različitih servisnih informacija o vrstama plaža, infrastrukturi i objektima na svakoj pojedinoj. Web-stranica s više od 200 informacija o svakoj plaži dostupna je pola godine, a portal dva mjeseca. Čita se na više jezika, engleskom, njemačkom, slovenskom i, otprije tjedan dana, na hrvatskom. Dnevno ga pregleda između 1500 ljudi i uživa u snimkama koje je Gregor snimao četiri godine na svom 30.000 kilometara dugom putu duž jadranske obale.

Ušteđevina za opremu

– Bio sam zaposlen u jednoj tvrtki, ali zov plaža bio je jači. Štedio sam neko vrijeme, a onda dao otkaz, kupio kamper i fotoopremu te krenuo u veliku avanturu. Zašto baš hrvatske plaže? Zato što su među najljepšima na svijetu, od djetinjstva ljetujem na hrvatskoj obali i bilo je nekako prirodno da počnem s Hrvatskom. U međuvremenu sam obišao i oko 1500 francuskih, španjolskih i talijanskih plaža, koje ćemo sukcesivno objavljivati na našem portalu, kao i 200-tinjak hrvatskih plaža za što su materijali već spremni – kaže Gregor Balažic, koji vjeruje da će njegove informacije turistima uštedjeti puno vremena i živaca.

Plan je da portal u konačnici bude na osam jezika, a ambicija – 200.000 plaža diljem svijeta. Mali tim portala Beachrex uskoro će, naime, lansirati aplikaciju koja će omogućiti da turisti i vlasnici smještaja u blizini plaža i sami postavljaju na portal fotografije, videa i korisne informacije. No, već sada tu je riječ, ističe Martin Korošec iz BeachRexa, o ponajvećoj bazi plaža u svijetu na jednom mjestu. Plaže se na portalu mogu pretraživati po regiji, mjestu i vrsti plaže. Pretraga, među ostalim, otkriva ima li hlada, postoje li suncobrani i ležaljke, ima li u špici gužve, koja je temperatura mora i sl.

Snijeg i smeće na plaži

Moguće je i direktno rezervirati smještaj. Gregor, kojemu je kod nas najljepša plaža Galebove stijene u Puli, putuje i dalje. – Najgore što sam dosad doživio u Hrvatskoj je da na plaži u zimskim mjesecima padne snijeg ili da nađem hrpe smeća, a jednom i uginule ribe. Na španjolskim plažama, recimo, okrali su me triput u jednom tjednu, a u Francuskoj su mi ukrali i opremu – prepričava putne zgode Gregor, koji sam snima i putuje.