Izbornik
Naslovnica Vijesti
Velik interes za inovaciju iz Slovenije

Solarni digitalni spomenici, koji pričaju o pokojniku, mogu i na naša groblja

Digitalni spomenik
Foto: Univerza v Mariboru
Digitalni spomenik, predstavljen na groblju Podbrežje kod Maribora, nudi mogućnost objave opširnijih biografskih podataka na displeju na kojem se izmjenjuju i obiteljske fotografije, poruke ožalošćene obitelji, a na naša groblja može se postaviti u suradnji s konzervatorima

- Ukoliko će korisnici grobljanskih usluga tražiti digitalne nadgrobne spomenike, mi smo za to. No, za stari dio zaštićenog groblja moramo pitati konzervatore, a na novom bi trebalo paziti da ne izlaze iz gabarita propisanih arhitektonskim projektom - kaže Marin Bašić, direktor tvrtke Parkovi, koja upravlja varaždinskim grobljem. Upitali smo ga kakve su šanse da se i na tom groblju postavi digitalni nadgrobni spomenik kakav je neki dan predstavljen na groblju Podbrežje kod Maribora u Sloveniji.

Umjesto uobičajenih u mramor uklesanih informacija o imenu i prezimenu pokojnika, fotografije i datuma rođenja i smrti, digitalni spomenik nudi mogućnost objave opširnijih biografskih podataka na displeju na kojem se izmjenjuju i obiteljske fotografije, poruke ožalošćene obitelji i drugo. Spomenik, kažu, priča priču o pokojniku. Vijest o prvom takvom digitalnom spomeniku na svijetu (riječ je o prototipu s izmišljenim pokojnikom), izazvala je veliku pozornost.

- Mariborsko i naše groblje su dio ASCE-a, Udruge znamenitih groblja Europe, čije članice surađuju na raznim projektima, pa smo tako i mi bili upoznati s inovacijom. Sad je samo stvar u tome hoće li je građani prihvatiti - dodaje Bašić.

Digitalizirane karte

Slične smo odgovore dobili i od drugih komunalnih poduzeća u kojima kažu da je još premalo informacija. Digitalni nadgrobnik iTernal, kako ga službeno zovu u Sloveniji, plod je suradnje Fakulteta za elektrotehniku, računalstvo i informatiku (FERI) iz Maribora i poduzetnika. Napaja se električnom energijom, no može se naručiti i sa solarnim napajanjem ili baterijama, i ima ugrađen senzor pokreta koji aktivira displej. Prof. dr. Milan Zorman s FERI-ja za Večernji list kaže da mu se prije godinu i pol dana s tom idejom javio kolega povjesničar. Istražili su tržište i shvatili da nešto takvo ne postoji. U suradnji s lokalnim tvrtkama izrađen je prototip, a u kratkom su roku dobili pedesetak narudžbi.

- Reakcije su, kao i kod svih noviteta, miješane, od potpunog oduševljenja do protivljenja - kaže. U Hrvatskoj su, što se tehnologije tiče, najdalje otišla groblja s digitaliziranim kartama grobnih polja koje posjetiteljima olakšavaju pronalaženje grobnih mjesta. U Varaždinu je prije nekoliko godina postavljen info pult s tražilicom pokojnika, a u petak će predstaviti i aplikaciju VaraždinCemetary za pametne telefone, koja je dva mjeseca u probnom radu. Preko nje će se moći plaćati računi, naručiti klesarski radovi i održavanje groblja, kupiti vijenci i štošta drugo. Tvrtka Parkovi već ima vlastitu solarnu elektranu i električna vozila za održavanje groblja koja rade tiho i ne zagađuju okoliš.