Izbornik
Naslovnica Vijesti
Potpisani ugovori

Stiže 19 milijuna kuna za 43 razvojna projekta na otocima

otok Brač
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Ministrica Gabrijela Žalac rekla je da se potpora daje onim projektima koji su važni za opstanak pučanstva na otocima, a to su komunalna i društvena infrastruktura, odnosno obnova objekata koji su zapušteni kao što su škole, dječji vrtići

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ove će godine sa 19 milijuna kuna sufinancirati 43 razvojna projekta na otocima u svim jadranskim županijama i poluotoku Pelješac, a potpisivanju i podjeli ugovora za realizaciju tih projekata u petak je u Splitu nazočila i ministrica Gabrijela Žalac.

"Ovim ugovorima dajemo financijsku potporu onim projektima koji su važni za opstanak pučanstva na otocima, a to su komunalna i društvena infrastruktura, odnosno obnova objekata koji su zapušteni kao što su škole, dječji vrtići", rekla je ministrica Žalac. Objasnila je kako ti projekti mogu poslužiti kao priprema za planiranje otočnih projekata koje bi se kandidiralo za korištenje sredstava iz fondova EU-a.

Ministarstvo regionalnog razvoja i  fondova Europske unije godišnje izdvaja više od 130 milijuna kuna za razvoj otoka, istaknula je ministrica Žalac.

U pripremi novi Zakon o otocima

Po njeznim riječima, u tijeku su završne aktivnosti na utemeljenju Uprave za otoke.

"Uredba za utemeljenje Uprave za otoke trenutačno je na razmatranju u nekoliko ministarstava, a bit će usvojena na sjednici Vlade za tjedan ili dva, nakon što se očituje Ministarstvo uprave", najavila je  je ministrica Žalac. Istaknula je da je u pripremi i novi zakon o otocima kojim će se omogućiti sustavan pristup razvoju otoka.

"Jučer je radna skupina za otoke u našem Ministarstvu radila na prijedlogu zakona o otocima. Do 1. siječnja 2018. godine imat ćemo zakonsku regulativu koja se odnosi ne samo na otoke nego i na regionalni razvoj i potpomognuta područja",rekla je ministrica regionalnog razvoja i  fondova EU Gabrijela Žalac.

Svečanom potpisivanju ugovora za ovogodišnje sufinanciranje projekata na otocima nazočio je i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja. Istaknuo je da otoci mogu dati veliki doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj kroz proizvodnju tradicionalnih i autohtonih proizvoda te smatra da će to potaknuti i sredstva predviđena danas potpisanim ugovorima.