Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
U Varaždinu otvoren prvi konzulat

Stjepan Šafran imenovan počasnim konzulom Albanije u Hrvatskoj

Poduzetnik Stjepan Šafran
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zadatak Stjepana Šafrana bit će povezivanje gospodarstvenika i kulturna promocija

U Varaždinu je na adresi na kojoj radi i Hrvatska gospodarska komora otvoren prvi počasni konzulat. Poznati poduzetnik Stjepan Šafran imenovan je počasnim konzulom Republike Albanije u Hrvatskoj.

- Prije desetak godina počeli smo obilaziti albansko tržište. Nas šest poduzeća spojilo se u svojevrsni klaster CRO-TEAM i otvorilo predstavništvo u Tirani. Obilazili smo sajmove i koristili diplomatsku ekipu s obje strane, i naše i albanske. Predložili su me za počasnog konzula u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i eto, otvoren je u četvrtak i ured - pojašnjava put do tog velikog priznanja Šafran. Njegov će zadatak, veli, biti povezivanje gospodarstvenika i kulturna promocija.

- Ured otvoren u Hrvatskog gospodarskoj komori je sjajna simbioza između konzulata i komore, tako da na jednom mjestu svatko može dobiti informaciju, preoporuku i pomoć. Konzulat nije taj koji bi trebao pronalaziti poslove, nego pomagati u kontaktima - ističe Šafran koji smatra da Hrvatska nema dovoljno informacija o albanskom tržištu, a kao ni Albanija o hrvatskom. Albaniji je posebno zanimljivo to što je Hrvatska članica EU, a hrvatske pak tvrtke imaju mogućnost natjecati se na albanskom tržištu. Uvoz i izvoz između te dvije države je skroman, ističe Šafran, pa će kao počasni konzul nastojati da se suradnja proširi.