Izbornik
Naslovnica Vijesti
Akcija Sve na jednom mjestu

Što sve zanima potrošače: koliko čajna mora biti duga za slovensko tržište?

Kobasice
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/Ilustracija
Osim Zagreba, i građani Osijeka, Varaždina, Rijeke i Pule moći će se informirati o pravima potrošača u akciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta “Sve na jednom mjestu”

Kolika je propisana duljina čajne kobasice na slovenskom tržištu uvezene iz Hrvatske, koliki omjer citrusa smije biti u limunovu ili narančinu soku za talijansko tržište ili pak koliko se mjeseci sa stranom registracijom smijete voziti po Portugalu, samo su neka od pitanja na koja su građani, poduzetnici i javna uprava proteklih dana tražili i dobili odgovore u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Akcija u pet gradova

O pravima potrošača sve se više govori, a na koji se sve način mogu štititi i kakvi su im sve alati na usluzi kako ne bi bili prevareni i orobljeni, čut će se već danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu, na kojemu počinje ciklus javnih događanja resornog ministarstva pod nazivom “Sve na jednom mjestu”.

– Ministarstvo gospodarstva povezano je s institucijama i ministarstvima drugih zemalja članica EU i stoga je adresa koja može pomoći i pruža brojne instrumente za podršku u rješavanju problema na domaćem tržištima drugih članica EU – rečeno je jučer iz Ministarstva gospodarstva te najavljeno kako će se u rujnu i listopadu o pravima informirati i građani Osijeka, Varaždina, Rijeke i Pule.

SOLVIT za administraciju

Građani se, primjerice, najviše koriste web stranicom ili besplatnim brojem telefona za ostvarivanje potrošačkih prava, putem kojega mogu podnijeti i prijavu inspekciji. Proizvod koji su naručili online pa ne radi, nije došao u očekivanom stanju, nema jamstvo, naplaćena mu je “besplatna” dostava... neke su od pritužaba, dok se poduzetnici sve više koriste alatima koji im olakšavaju i pružaju podršku u poslovnim aktivnostima na drugim tržištima.

Nacionalni centar SOLVIT (www.solvit.eu) potrošačima može pomoći u slučaju da imaju problema s administracijom u nekoj od država EU, primjerice u povratu poreza, potvrdi boravka ili socijalnom osiguranju. Irci, primjerice, nisu priznavali stručne kvalifikacije radnih terapeuta iz nekih članica EU ako nisu članovi Svjetske federacije radnih terapeuta (WFOT), što se kosilo sa zakonodavstvom EU, a nakon intervencije SOLVIT-a, taj je uvjet maknut iz obrazaca za prijavu. Tko želi osnovati tvrtku u Hrvatskoj ili drugoj državi EU i treba informaciju o uvjetima, pomoći će mu jedinstvena kontaktna točka za usluge, a sve informacije dobit će na portalu www.psc.hr.