Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Profesor Toni Milun:

'Svi kladioničari kažu da su na dobitku, a to je matematički nemoguće'

Kladionica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
U Slavonskom Brodu održan je 4. simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima

- Koliko god novca stavljali i ulagali, uvijek smo na gubitku. To je vrlo jednostavno matematički dokazati - rekao je Toni Milun, predavač matematike na visokom učilištu Algebra na 4. simpoziju o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima u Slavonskom Brodu. Govoreći o matematičkoj pozadini sportskog klađenja, on je istaknuo kako svi mladi ljudi koji se klade govore kako su u posljednjih nekoliko godina na dobitku ili na nuli, na što im on odgovara kako je to matematički nemoguće.

Ipak, nije im dovoljno to samo matematički pojasniti, u razgovor se moraju uključiti i sociolozi te psiholozi. Klađenjem se većinom počinju baviti iz zabave, no ta zabava vrlo brzo prerasta u ovisnost, a velik problem predstavlja i to što se kladionice otvaraju u neposrednoj blizini škola te što je u posljednje vrijeme dostupno i internetsko klađenje.

- Patološko kockanje u Hrvatskoj izrasta u javnozdravstveni problem prve kategorije. Međutim, problem nije u kockarnicama, nego u glavama, jer mi u kockarnicama tražimo novac i sreću, a dobivamo nesreću - kaže Luka Maršić, antropolog s KBC-a Sestara milosrdnica s velikim iskustvom u radu i liječenju ovisnika.