Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Dobra vibra

Svi ‘lajkaju’ i pune stranicu zvanu ‘Vukovarska pozitiva’

Humanitarna utakmica u Vukovaru za Vasilija Sentivanca koji je obolio od leukemije
1/4
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Stranica je na društvenoj mreži pokrenuta je 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava, i u nekoliko dana privukla je stotine ljudi

Protekli vikend anonimna skupina Vukovaraca pokrenula je na Facebooku stranicu “Vukovarska pozitiva“. Stranica je simbolično pokrenuta 10. prosinca, na dan kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Najavljuju kako će na stranici isključivo biti objavljivani tekstovi i fotografije koji pridonose boljem poznavanju pozitivnih primjera iz Vukovara.

Objavljivat će informacije o raznim uspjesima, pohvalnim djelima, građanskom aktivizmu, volonterskim akcijama, promoviranju samoga grada, njegovih znamenitosti, kulturnih i zabavnih događanja, prirodnih ljepota, predstavljanja postignuća škola i učenika, udruga, sportskih klubova, kulturnih ustanova, poduzetnika, pojedinaca i sl.

Autori stranice najavljuju da neće dopustiti sadržaje koji promoviraju mržnju, nesnošljivost, šovinističke, seksističke ili rasističke stavove, informacije s ciljem pribavljanja ekonomske koristi kao ni isticanje stranačke pripadnosti ili promoviranje političkih opcija. U e-mailu kojim su obavijestili javnost o pokretanju stranice, navode kako su na ideju o njoj došli potaknuti dugogodišnjom potrebom da iz Vukovara u Hrvatsku, ali i šire, idu i pozitivne, kreativne i uspješne vijesti. Vukovar je proteklih godina postao prepoznatljiv kao grad iz kojega najčešće dolaze teške priče o ratnim zločinima, političkim previranjima, prosvjedima, razbijanju dvojezičnih ploča, dok su one pozitivne ostajale neprimijećene široj javnosti.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Sve je besplatno

“Pozitivne i uspješne priče iz Vukovara skupljat ćemo sami koliko stignemo, ali i javili smo se udrugama, ustanovama, institucijama i ostalim organizacijama na području grada Vukovara da nam i sami šalju takve vijesti. Svi smo iz Vukovara, ovdje živimo i radimo i smatramo da je najvažnije da se pozitivne stvari čuju, a ne toliko tko stoji iza te stranice”, odgovor je koji su nam proslijedili autori stranice “Vukovarska pozitiva” dodajući da se radi o besplatnom i vrlo dostupnom načinu promocije vijesti iz kreativnog Vukovara.

Iako je tek počela s radom, “Vukovarska pozitiva“ naišla je na odličan prijem kod Vukovaraca. Do sada je stranicu, za čije postojanje velika većina građana još uvijek ne zna, “lajkalo” oko 800 korisnika Facebooka. Čitatelji na stranici mogu pročitati tekstove o humanitarnoj nogometnoj utakmici “Za Vasu“ kao i tekst o humanitarnom turniru u malom nogometu “Gol za Vodotoranj“. Izvijestili su čitatelje i o početku rada klizališta na središnjem gradskom trgu, o nadaleko poznatim borovskim startasicama, uspjehu putničkog broda “WaterBus Bajadera” koji je nedavno dobio i nagradu EU...