Izbornik
Naslovnica Vijesti
Akcija za pomoć nogometašu

Svi žele pomoći Nikoli Pokrivaču, u samo dva sata prikupljena 133 uzorka

Zaklada Ana Rukavina organizirala akciju za Nikolu Pokrivača
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Upisali su se igrači NK Varaždina, tenisačica Karolina Šprem... Podršku je došao dati i trener Branko Ivanković

Čak 133 uzroka prikupljena su jučer u samo dva sata u akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnim stanica na gradskom stadionu NK Varaždina. Tu je akciju, kao i onu koja je u poslijepodnevnim satima održana u Svetom Martinu na Muri u Međimurskoj županiji, organizirala Zaklada Ana Rukavina, potaknuta teškom bolešću 31-godišnjeg nogometaša Nikole Pokrivača.

-  Odaziv građana je odličan, tim više što je akcija u Varaždinu provedena za radnog vremena od 10 do 12 sati. Kad smo posljednji put imali sličnu akciju, upisanih je bilo puno manje, iako je tada bila subota - kaže Marija Stapar iz Zaklade. Prikupljeni uzorci šalju se u KBC Zagreb, u Zavod za tipizaciju tkiva, gdje će čekati na red za obradu. Na stadion NK Varaždina, kluba koji se također uključio u organizaciju, stigli su i brojni Nikolini kolege, poput Darija Jerteca, koji je s Nikolom bio šest mjeseci cimer, a i zajedno su i otišli u Dinamo.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

- Svi mu želimo izlječenje, učinili smo što smo mogli, a sad je sve u Božjim rukama. Nadam se da će netko od nas biti podudarni davatelj i da će Nikola moći na transplantaciju. On je borac na terenu i vjerujem da će sve dobro završiti. Pogodilo me sve to, koliko ljudi oboli oko nas, a kad se to desi nekom bliskom, onda tek postaneš svjestan koliko je zdravlje vrijedno i koliko treba cijeniti život - rekao nam je D. Jertec. Podršku je došao dati i nogometni trener Branko Ivanković, i sam bivši igrač varaždinskog Varteksa, iako se zbog dobi nije mogao upisati u registar. Rekao je da vjeruje da će se Nikola, kojega je trenirao, uspjeti izliječiti. U registar su se upisali igrači NK Varaždina, koji su poručili "Svi smo mi Nikola".

- Drago nam je bilo vidjeti i našu tenisačicu Karolinu Šprem. Hvala svima koji su se odazvali - kaže Stapar. Nikola Pokrivač obolio je od Hodgkinovog limfoma i treba mu transplantacija koštane srži, no još nije uspio pronaći podudarnog davatelja.

U Zakladi ističu da se u registar mogu upisati svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina. Uzimaju se uzorci krvi i utvrđuju antigena tkivne snošljivosti, a cilj je pomoći oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije i bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. U Svetom Martinu na Muri, općini iz koje je Nikola rodom, u organizaciju se uključila Općina. Dosad je u Hrvatski registar upisano preko 54.100 građana, potencijalnih darivatelja matičnih stanica.