Izbornik
Naslovnica Vijesti
Uspješna brucušica Ivana Irsag

Toliko voli robote da planira raditi u Japanu

Ivana Irsag
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Na regionalnom natjecanju u tehnici CNC glodanja i dizajniranja pomoću računala brucošica Ivana Irsag kao jedina djevojka osvojila je drugo mjesto

Netom završena maturantica brodske Tehničke škole i buduća studentica strojarstva Ivana Irsag djevojka je sa “žicom” za robotiku. Kako sama kaže, robotika ju je oduvijek zanimala pa se nakon treće godine studija namjerava opredijeliti za smjer usko povezan s tim područjem. Fascinirana je tom granom tehnologije i njezinim doprinosom medicini, astronomiji i pomorstvu. Da je u tome već sada uspješna, pokazala je na regionalnom natjecanju u tehnici CNC glodanja i dizajniranja s pomoću računala, gdje je kao jedina djevojka osvojila drugo mjesto, dok je na državnoj razini u konkurenciji pedesetak mladića bila deseta. "Cijelo natjecanje doživjela sam kao igru. Nije mi bilo važno jesu li oko mene dečki ili djevojke. To je samo stvar motivacije. Više sam se bavila vlastitim pogreškama, jer želim učiti i napredovati u području koje me zanima", kaže Ivana.

Škola robotike

Nadarena brucošica ne prihvaća podjelu na muška i ženska zanimanja. Tokarenje i glodanje računalno upravljanim numeričkim strojevima zanimljivi su joj jer nude nešto novo i drukčije. Kombinacijom crtanja, programiranja i računalne simulacije roboti će, kaže, za vas napraviti sve što poželite.

Za svoj završni rad, izradu mobilnog robota, dobila je čistu peticu, a razmišlja da po završetku studija, u potrazi za poslom, otputuje u Japan. Nažalost, u Hrvatskoj su u tom pitanju mogućnosti vrlo ograničene, osobito u teorijskoj robotici u kojoj ona vidi svoju budućnost. "Rado bih posjetila Japan zato što je on u robotici otišao najdalje od svih zemalja. Ja u robotici želim napraviti nešto novo, ali kod nas te plaćaju samo za ono što radiš, a ne za ono što misliš da ćeš napraviti", dodaje Ivana. U brodskoj Tehničkoj školi idu ukorak s gospodarskim trendovima. Njihovi učenici studiraju robotiku u Njemačkoj, Austriji, Irskoj... "Kroz rad u školi robotike, najnoviju opremu i posjete automatiziranim tvornicama u inozemstvu nastojimo zaintrigirati učenike za robotiku i možemo reći da nam to i uspijeva", kaže ravnateljica Mirjana Onukijević.