Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zemljište TEF prijavljeno na 'Europan 14'

Traži se urbanističko rješenje za najatraktivniji prostor u gradu

zemljište TEF u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Grad Šibenik prijavio je zemljište Tvornice elektroda i ferolegura na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj 'Europan 14' kako bi struka za nju ponudila urbanistička rješenja

- Ostvaruje se ono što smo najavljivali i obećali šibenskoj javnosti - rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić te dodao da je otvoren međunarodni natječaj preko kojeg će svi zainteresirani arhitekti mlađi od 40 godina moći izraditi idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za prostor TEF-a, najatraktivniji u gradu.

- Sve ovo ne bi bilo moguće da nismo riješili problem s Inom i  nakon 28 godina donijeli Generalni urbanistički plan kao strateški planski dokument te pokrenuli partnerski odnos s državom i Ministarstvom državne imovine - istaknuo je.

Natječaji Europana provode se u dvogodišnjem ciklusu s unaprijed zadanom strateškom temom vezanom za kvalitetu života i stanovanja, a tema ciklusa "Europan 14" jest "Produktivni grad". Radovi se primaju do kraja lipnja, a ocjenjivački sud razmotrit će pristigle radove u rujnu i u studenome 2017.

Natječajem se na hrvatskoj i međunarodnoj sceni želi ispitati kako analizom i planiranjem novih urbanih prostora osnažiti identitet širega centra grada. Natječaj će biti objavljen na mrežnim stranicama Europana, Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata iz Šibenika i Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata te u "Narodnim novinama" i dnevnom tisku.

Zemljište očišćeno od opasnog otpada

Zemljište na kojem je bila Tvornica elektroda i ferolegura - Crnica  2013. očišćeno je od opasnog otpada.  Zbog duga od 25 milijuna kuna, Fina je zatražila da se pokrene stečaj nad tom  tvrtkom.  Sutkinja zadarskoga Trgovačkog suda Ardena Bajlo u listopadu prošle godine ocijenila je zahtjev Fine neosnovanim jer se odlukom Vlade TEF tim računom ne koristi od 1998. Sutkinja Bajlo obrazložila je odluku činjenicom da je privremena stečajna upraviteljica Radojka Danek ispravno utvrdila kako je evidentirani iznos od 25 milijuna kuna duga nepostojeći te da gradska tvrtka TEF ima valjani žiroračun na kojem je tada bilo 93 tisuće kuna.

Na nedavnom sastanku gradonačelnika Burića i ministra državne imovine Gorana Marića postignut je dogovor da Grad Šibenik i država zajedno idu u valorizaciju TEF-a, a dug Grada mjerodavnim ministarstvima regulirat će se raspodjelom udjela u projektu TEF-a. 

Šibenski gradonačelnik na tom području od 160 tisuća metara četvornih "predviđa gradnju mješovite namjene gdje bi investitori na zemljištu vrijednom čak 350 milijuna kuna praktički izgradili novo naselje". Na području TEF-a trebali bi se izgraditi stambeno-poslovne zgrade s kulturnim i obrazovnim sadržajima, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički objekti s dvije tisuće postelja.