Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Intervenirala i policija

U bazenu se pojavila čudna prašina, više djece završilo kod liječnika

Bazen u Crnici, Šibenik
1/5
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
U unutrašnjem dijelu gradskog bazena u Šibeniku pojavila se čudna prašina za koju se pretpostavlja da je došla iz ventilacijskog sustava, djeca su se žalila na respiratorne smetnje i svrbež

Više djece zatražilo je liječnički pregled zbog teškoća s disanjem i svraba nakon što su bila izložena zasad nepoznatoj praškastoj tvari na gradskom bazenu u Šibeniku, potvrdili su u Javnoj ustanovi Športski objekti koja upravlja bazenom, te u policiji kojoj je u srijedu ujutro prijavljen taj slučaj.

 - Dogodilo se to u ponedjeljak kad se u unutrašnjem dijelu bazenu pojavila nekakva čudna prašina, za koju pretpostavljamo da je došla iz ventilacijskog sustava. Djeca su se tužila na respiratorne smetnje i svrbež, pa su neka od njih zatražila i liječničku pomoć, a čim se to dogodilo obavijestili smo nadležne službe, policiju, sanitarnu inspekciju te Zavod za javno zdravstvo. Sa zanimanjem čekamo da nas izvijeste što se dogodilo -  izjavio je Andrija Španja, ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Šibenik.

 Dodao je kako su prije desetak dana na bazenu mijenjali filtere, a kada su nakon žalbi djece na svrab i teškoće s disanjem provjerili stanje tih filtera, utvrdili su da su puni bijele praškaste tvari. - Nije to nimalo ugodna situacija. U ovoj sam ustanovi već tri godine i nikada se prije to nije dogodilo - rekao je Španja.

Tvar na vještačenju

 Prema njegovim informacijama, sva djeca koja su zatražila liječničku pomoć sada su dobro, a bazen u šibenskoj četvrti Crnica bit će zatvoren sve dok nadležne službe ne utvrde što se dogodilo. Tvrdi da je tek u srijedu od Zavoda za javno zdravstvo dobio preporuku da se voda iz bazena isprazni, a nakon te preporuke obavijestili su i policiju.

U šibensko-kninskoj Policijskoj upravi prijavu o incidentu na bazenu u Crnici zaprimili su oko 11 sati.

- Nakon dojave da je u bazenu nepoznata praškasta tvar, koja je uzrokovala svrab i osip kod zasad neutvrđenog broja djece, izvijestili smo o tom događaju sve nadležne službe kako bi preuzele potrebne radnje iz njihove nadležnosti. Paralelno su u tijeku naši izvidi i očevid na mjestu događaja - rekla je glasnogovornica Marica Kosor.

 U županijskom Zavodu za javno zdravstvo doznaje se kako je uzorak tvari iz bazena izuzet te poslan na daljnje vještačenje u Zagreb.

Majka 10-godišnjeg dječaka, koji na bazenu trenira plivanje, kaže kako se on u ponedjeljak požalio da ga peku grlo, nos i jezik, a dan kasnije je od druge majke čula da njezino dijete ima iste simptome. Šibenčanku, koja je tražila da joj se identitet ne spominje, tek u utorak je trener djece obavijestio da do daljnjega neće biti treninga u bazenu, a od drugih roditelja naknadno je doznala da su neka djeca zbog izlaganja nepoznatoj štetnoj tvari na bazenu zatražila liječničku pomoć.