Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Dani plesa

U Brodu četiri nacionalna baleta u čast balerine Mije Slavenski

Dani plesa, Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brođani će moći pogledati i dokumentarni film “Mia, a dancer’s journey”, koji je snimila Maria Ramas, kći Mije Čorak Slavenski

Sačuvati ime Mije Čorak Slavenske, najpoznatije hrvatske balerine svih vremena, cilj je obilježavanja tradicionalnih 14. Dana plesa koji će se u povodu 101. rođendana velike plesne umjetnice od 20. do 28. veljače održati u njezinu rodnom Slavonskom Brodu. Središnji dio bogate manifestacije jest gala večer hrvatskih nacionalnih baletnih ansambala, na kojoj će 23. veljače u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić zaplesati baletni umjetnici iz hrvatskih narodnih kazališta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

-Ponosan sam što ćemo ispuniti obećanje koje smo dali na Mijin 100. rođendan, da ćemo njoj u čast u Slavonskom Brodu okupiti predstavnike svih četiriju nacionalnih baletnih kuća. Slavenska treba biti uzor mladim generacijama i putokaz kako se talentom, izgradnjom i ulaganjem u sebe može ostvariti svjetski uspjeh - kaže Hrvoje Špicer, ravnatelj brodske Kazališno-koncertne dvorane. Dan prije velikog baleta Brođani će moći pogledati i dokumentarni film “Mia, a dancer’s journey”, koji je s timom suradnika snimila Mijina kći Maria Ramas. U sklopu manifestacije održat će se i dvije predstave suvremenog plesa, “Starost – Alzheimer cafe” i “Etida za violu i midi kontroler”.