Izbornik
Naslovnica Vijesti
Istraživanje potvrdilo

U Brodu zbog zagađenog zraka nema ni lišaja

Istraživanje zraka u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Izostanak lišaja, koji svu vodu i tvari potrebne za život primaju iz zraka, na manje od dva kilometra od rafinerije uz rijeku Savu pokazatelj je niske kvalitete zraka

Brođani su dobili još jednu potvrdu da je zrak u njihovu gradu onečišćen. U sklopu istraživanja, koje su u proteklih 15 mjeseci proveli mladi znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, analizirani su lišajevi na 20 ploha u radijusu od 20 kilometara od Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, isključivo na teritoriju RH. Naime, ovi organizmi svu vodu i tvari potrebne za život u cijelosti primaju iz zraka zbog čega ih se ubraja među najpoznatije bioindikatore i biomonitore kvalitete zraka. Dobiveni rezultati ukazali su da je onečišćenje najveće na području samog grada Slavonskog Broda, gdje sinergički djeluju blizina rafinerije i gust promet.

Analiza kore drveća

- Na manje od dva kilometra od rafinerije uz rijeku Savu uopće nismo pronašli lišajeve, pa smo na tim plohama sakupili koru drveća za analizu koncentracije metala i nemetala. Sam izostanak lišaja na kori drveća pokazatelj je niske kvalitete zraka - kazala je doktorandica s PMF-a Maja Maslać. Ona je dodala kako se biomonitoring kvalitete zraka uz pomoć lišajeva u svijetu primjenjuje već desetljećima, ali u Hrvatskoj je on još uvijek slabo zastupljen.

Istraživanje je provedeno u sklopu 578 tisuća kuna vrijednog projekta "OkoLIŠ", kojeg je s 85 posto sredstava financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu projekta izrađene su i karte onečišćenja, s obzirom na vrstu onečišćujuće tvari.

- Na kartama smo prikazali rezultate analize metala i nemetala u uzorcima, pri čemu smo u obzir uzeli i kontrole obavljene na području s visokom kvalitetom zraka – istaknuo je dr.sc. Saša Likić, voditelj projekta.