Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Šetnica dugačka 3,5 km

U Dugoj Resi postavljena Šetnja sunčevim sustavom

Šetnica Šetnja sunčevim sustavom
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Šetnja započinje od skulpture Sunca, gdje je i edukativna ploča, pa vas put vodi dalje do svih drugih planeta

Edukativna šetnica duga čak 3,5 kilometara koja se proteže parkom u središtu Duge Rese i koja nosi naziv 'Šetnja Sunčevim sustavom', jedinstvena je u Hrvatskoj.

U 45 minuta šetnje Sunčevim sustavom svatko može naučiti sve što ne zna ili je zaboravio o sunčevom sustavu. Šetnja započinje od skulpture Sunca, gdje je i edukativna ploča, pa vas put vodi dalje do svih drugih planeta. Njihova je veličina u omjerima u kojima se međusobno nalaze i u realnom vremenu, u svemiru, tako da prolaznik, kada prošeta pored Sunca ili Plutona, zapravo vidi i koliko je taj Pluton manji od Sunca ili Zemlje – pojasnio je Luka Veverec, autor projekta Park znanosti kojeg dugoreška gradska vlast planira urediti u centru svog grada.

- Šetnja sunčevim sustavom tek je dio onoga što ćemo postaviti u parku znanosti; bit će tu i zvučna zrcala i još neke instalacije. Želja nam je bila ovim projektom vrijednim 40.000 kuna za koji smo od Hrvatske turističke zajednice dobili 15.000 kuna, oplemeniti šetnicu i park, dodati mu turističku i edukativnu vrijednost. Posjetitelji mogu napraviti i popularni selfi u odijelu astronauta tijekom šetnje – kazao je Ivica Mamić, tajnik TZ Duga Resa.

Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese, kazao je da će uskoro početi i uređenje spomenika na početku šetnice, u proljeće će biti gotov i jedinstveni amfiteatar uz šetnicu, bit će uređeni trgovi Sv. Jurja i kralja Tomislava.

- Tako će Duga Resa napokon dobiti obrise vrtnog grada, kako su ga zamišljali i crtali naši sugrađani prije stotinu godina – kazao je T. Boljar.