Izbornik
Naslovnica Vijesti
Epidemija visokog intenziteta

Bolnice su pretrpane zbog gripe: U Koprivničkoj bolnici zabranjene posjete

bolnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Sumnja se da je virus odnio još jedan život u Splitu. Muškarac u dobi od 60 godina u bolnicu je primljen s obostranom upalom pluća te je preminuo u roku od nekoliko sati od dolaska na Jedinicu intenzivnog liječenja

Iz Nacionalnog centra za influencu u Zagrebu kažu da je Hrvatsku ove godine pogodila epidemija gripe visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje.

Laboratorijski je potvrđeno tisuću slučajeva oboljelih od gripe, koja je u tjednu uoči Nove godine odnijela dva života - u Zagrebu i Splitu, rekao je Hini u utorak voditelj Nacionalnog centra za influencu dr. Vladimir Draženović.

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz tjedna u tjedan što pokazuje da je ovogodišnja epidemija visokog intenziteta. Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, kaže dr. Draženović. Značajno je da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjenu epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

U Splitsko- dalmatinskoj županiji registrirano 462 slučaja

I u splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC) u srijedu su uvedene mjere koje zbog epidemije gripe ograničavaju posjet bolesnicima, a građane sa simptomima gripe upozorava se da bez prijeke potrebe ne dolaze u posjet bolesnicima.

Na području Splitsko-dalmatinska županije registrirana su 462 slučaja gripe, a splitska bolnica je pretrpana pacijentima. Virus je, kako se zasad tek sumnja, odnio još jedan život, javlja 24 sata.

Muškarac u dobi od 60 godina u bolnicu je primljen s obostranom upalom pluća te je preminuo u roku od nekoliko sati od dolaska na Jedinicu intenzivnog liječenja. Je li riječ o gripi ili nekom drugom uzročniku znat će se nakon obrade uzetih briseva grla i nosa. 

Prema službenim informacijama u Splitu je 340 ljudi oboljelo od gripe, u Makarskoj su oboljele 24 osobe, na Hvaru je prijavljeno 22 slučaja, u Sinju 18, u Trogiru 16, u Imotskom i na Braču prijavljeno je 15 slučajeva dok je u Omišu zasad 12 oboljelih od gripe. 

U Koprivnici zabrana posjeta

U koprivničkoj Općoj bolnici do četvrtka je registrirano 14 pacijenata s dijagnozom ili sumnjom na gripu (sy. Influenze) pa se primjenjuju posebne mjere, što uključuje i zabranu posjeta bolesnicima hospitaliziranim na odjelima te bolnice.

Očekuje se da će mjere proglašene zbog sezone gripe trajati do dva tjedna ili do opoziva, navode u četvrtak u priopćenju iz koprivničke  Opće bolnice  „ Dr. Tomislav Bardek“.

Za pojavnost influenze u populaciji Koprivničko-Križevačke županije informacije se mogu dobiti u Zavodu za javno zdravstvo Županije, dodaje se.